top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Plofkip, plassen, alcohol, eindelijk een rebel en schoon wandelenDuurzame scheurkalender

Die duurzame scheurkalender inspireert mij elke dag weer. Wist jij dat een plofkip 41 dagen leeft, een biologische kip 81 dagen en een kip bij mij of jou in de tuin 5-10 jaar. Ongelooflijk erg.

En wist jij dat een pak wijn duurzamer is dan een fles wijn? Want: een wijnpak is gemaakt van kunststof en karton. Productie hiervan kost minder dan glas; er zit minimaal 1 liter in. Als het goed is doe je er dan langer mee. De pakken kunnen efficiënter worden vervoerd. 50% voordeliger.

En lees dit eens over plassen onder de douche. Niet moeilijk doen mensen, maar 2500 liter per jaar besparen!


Alcohol

In november ging ik iets spiritueels doen en daarvoor was het handig als ik minimaal een week geen alcohol en geen koffie dronk. Ik ben een maand gestopt met beide.

Van de koffie-afkick schrok ik: ik heb wel een week knaterende hoofdpijn gehad.

Qua alcohol: ik was geen royale drinker maar 2 á 3 keer een paar wijntjes ging er wel in.

Gestopt dus en wow. Wat een effect. Ik voel me helderder, blijer en fit en heb 's ochtends nog meer levenslust. In december heb ik nog regelmatig een wijntje gedronken en toen ik met mijn zoon in Gent was natuurlijk ook, maar verder drink ik niet meer.

Weet je wat ik het allerfijnst vind? Dat ik zo goed slaap. Afgelopen nacht heb ik 7 uur achter elkaar geslapen. Dat is me in geen jaren gebeurd. Dus als je slaapproblemen hebt is dit de allerbeste tip: geen cafeïne en alcohol. Wél mis ik lekker veelste hard lachen met veel drank op. En een beetje verdoven, escapen als het eens wat minder gaat.

In de kundaliniyoga wordt 90 dagen discipline aanbevolen om een gewoonte te doorbreken. Dat ga ik eens doen. In maart de Groene Week. Jeetje wat zal ik puur en schoon zijn in april :-).Duurzaam Groningen

Kijk Albert hier es tevreden staan!

Hij kwam terug van de gemeente. We kregen de week ervoor een hele hartelijke brief van de gemeente dat we allerhande energiebesparende producten voor ons huis konden ophalen. Je mocht 15 punten verdelen over radiatorfolie, tochtstrips, brievenbusborstel, ledlamp.... Wat lief van DuurzaamGroningen!

Ik heb met aandacht de bijgevoegde folder doorgelezen: wist jij dat je voor je de kachel aanzet je huis het beste een kwartier kunt ventileren? Hierdoor komt er koude en droge lucht in huis. Die lucht verwarmt sneller dan de vochtige lucht die je anders in huis hebt. Voelt wat tegennatuurlijk maar een enorm goede tip!

En dat er een energiecoach is waar je gratis een afspraak mee kunt maken?

En deze energiebespaarmeetlat zijn we helemaal langs geweest. We zijn best goed bezig hier.

Rebel rebel

Ik ben lid geworden van Extinction Rebellion.

Wat me over de streep trok was het feit dat bij de laatste actie zo ontzettend veel mensen gearresteerd werden terwijl ze strijden voor de goede zaak. Echt zooo stom. Ik ben me in hun site gaan verdiepen en lees eigenlijk alleen maar goede lieve dingen. Toen heb ik me aangemeld. Even later luisterde ik naar de Saar-podcast en daarin vertelde Barbara dat ze meegedaan heeft met de laatste actie. Gewoon omdat er wat moet gebeuren. Eens. Oh ik hoop zo dat heel veel mensen zich gaan aansluiten. Dat we gaan strijden voor het welzijn van de aarde en van ons allemaal.

11 maart is er weer een actie en die ga ik supporten. De fossiele sector krijgt nog altijd een jaarlijkse subsidie van € 17,5 miljard en belastingvoordelen, midden in de klimaatcrisis. Dat is toch absurd!

En wat nou als half Nederland hiervoor gaat liggen. Dan moet er toch wat veranderen?

En je hoeft je niet gelijk vast te plakken op de A12, supporten -op wat voor manier dan ook- langs de zijlijn is al heel fijn.


Zuinig zijn in 8 lessen

Het wordt weer voorjaar en daar heb ik zo'n zin in.

Elke dag wandel ik hetzelfde rondje in het parkje bij mijn huis. Vlak langs de snelweg maar ook daar blijft de natuur prachtig en onverstoorbaar. Een stille sterke kracht.

Ik geniet van elke dag datzelfde rondje. Ik hou van de kastanjeboom, de majestueuze eiken, de uitheemse Japanse bomen, het gekwetter van de vogels, vele merels, het roodborstje en de specht. En de loop van de seizoenen. Ik zie alweer het fluitenkruid en het speenkruid, de eerste krokussen. Alles heeft nut, alles heeft z'n functie. Honderden molshopen voor omgewoelde aarde en afwatering, net als de regenwormen, die voor het omwoelen van de grond voor extra voeding en watertoevoer voor de planten zorgen.

Zuinig op zijn, die natuur.

Als je van lezen houdt: ik tip m nog een keer: De 8 grote lessen van de natuur.


Nederland Schoon

Ik loop dus ongeveer elke dag datzelfde rondje en verbaas me over hoeveel afval er ligt. Dus afgelopen week ging ik gewapend met afvalgrijper en tas het park in. En ik kwam er als een soort van held weer uit. Allemaal complimenten van aardige mensen, ik begon mezelf steeds duurzamer en enorm goed bezig te vinden. Haha. (Die afvalgrijper doet het 'm trouwens: geen vieze handen en zelfs sigarettenpeuken oppakken is een makkie. Hier te koop).

Het is fijn, een schone omgeving.

Wil jij je ook een duurzame held voelen? Schaf een afvalgrijper aan en begin in je omgeving.

Bij Nederland Schoon, -ik heb het al eens eerder genoemd- kun je een gebied in jouw omgeving aankruisen waar jij dan verantwoordelijk voor bent. Een soort van directeur. Wie wil dat nou niet :-)

Nederland Schoon heeft ook 18 maart een opruimactie. Doe je mee?


Dat was m weer! En ik heb heel veel zin in verse nieuwe tips. Kom maar door!

Comments


bottom of page