top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Hernieuwde duurzame vibes


Blogdip

Na een half jaar duurzaam leven had ik een blogdip. Niks meer te melden. Even geen nieuws. Klaar.

M'n omgeving vond dat wel jammer, ik vond het lekker: niet meer die vastigheid, ik blog wel wanneer ik zin heb. Eerst maar weer eens wat inspiratie opdoen.

Nou, die inspiratie kreeg ik best heel snel. Vriendin Agnes en ik hadden een lunchafspraak bij Pernikkel en Agnes had een tas vol verlate verjaardagscadeautjes bij zich. Variërend van bakpapier tot een kweekzak voor tomaten, kokosaarde, wasmiddelgeurolie en dé duurzame scheurkalender vol inspiratie (inmiddels overal uitverkocht).

Dat was net wat ik nodig had: ik ga weer in de herkansing om toch weer eens zelf wasmiddel te maken en alle leuke dingen die ik gekregen heb uitproberen.


Meuk

Ik werk op een MBO en met kerst organiseren we al 100 jaar een kerstknutselochtend. Dingen knutselen voor in de boom, muziek erbij, chocolademelk en kerstkransjes. Aandacht voor elkaar en knus een beetje frutten.

Nou is mijn probleem dat ik niet meer wil kopen en helemaal geen overbodige frutsels meer wil produceren. Wat nu? Van vriendin Janneke hoorde ik van de meukbingo die op het Noorderpoortcollege georganiseerd wordt: je neemt je oude meuk (best leuk maar jij doet er niks meer mee) mee en dat wordt via een bingo herverdeeld. Hoe leuk!

Mijn collega's namen welwillend kaarsenstandaards, kerstballen en nog veel meer meuks mee van huis. Ik heb het ingepakt met hergebruikt papier en heb het cadeautjesspel gespeeld. Studenten met onze meuk naar huis. Iedereen blij.

Vet en dof en zuur

Ik heb een tijdje geleden ergens in een blog enorm over no-poo lopen pochen. Dat ik al 4 maanden mijn haar niet had gewassen en dat dat zo goed voelde.

Afgelopen week ben ik bij mijn geliefde kapper geweest. Ik ga ongeveer 1 x per jaar. De rest van de tijd hak ik er zelf af en toe wat in of Albert knipt de lengte wat bij. Ik heb het toch altijd in een knoedel.

Vol trots vertelde ik mijn no-poo verhaal aan m'n kapper. Die keek me strak aan tijdens mijn betoog en wond er vervolgens geen doekjes om: je haar ziet er vet en dof uit en je stinkt naar azijn. Zo. Duidelijk. Haha. Nou oké, wassen dan maar. En vervolgens heeft hij tijdens het knippen een uur op me ingepraat dat ik niet zelf moet knippen, dat haar de schoonheid is van elke vrouw, dat ik een föhn aan moet schaffen en dat ik van dat haar van mij wel eens wat meer werk mag maken: los, een haarband, iets met speldjes, een lage staart... Het was voor hem ook niet echt motiverend dat ik een uur na m'n kappersbezoek alweer die nonchalante knoedel inhad. We hadden er reuze veel lol om.

Ik kwam er gemotiveerd vandaan en zocht alle speldjes, clips en banden bij elkaar en nu, na een week, is het toch weer die knoedel. Maar deze keer wel fris gewassen :-)

De shampoobar van Happysoap is prima trouwens: schuimend en voedend. En deze heb ik ook. Ook lekker.


De waskwestie.

Ik heb weer zelf wasmiddel gemaakt. Van Agnes kreeg ik etherische wasmiddelolie en dat inspireerde me voor weer een poging. En voilà, 3 flessen voor ik denk 1 euro. En wassen met dit wasmiddel werkt als ik de droger gebruik. En die gebruik ik weer nu het zo koud en nat is. Ik weet niet hoe het jullie vergaat maar ik kreeg de was niet droog op m'n rekje met dit koude weer. Om dat drogen in de droger wat duurzamer te maken had Agnes de wasdroogbal bedacht. Ik heb 'm gebruikt en het werkt! Er zijn echter ook tegengeluiden. Dat het uiteindelijk weer niet duurzaam is. Buh. Stom. Wat ook kan als je niet in zo'n bal wilt investeren: een droge handdoek bij je was in de droger. Wordt het veeeel sneller droog.Ga jij ook trommelen met Oud en Nieuw?

Ik keek naar de WK-finale in Qatar. Jeetje wat een wedstrijd. Geweldig!!

Argentinië won en tijdens de bekeruitreiking kwam er een vuurwerkshow. Duurzaam technisch werd ik -naast alle overige Qatar ellende- wel een beetje moedeloos: al dat vuurwerk, stadions met airco... dat moet toch anders kunnen?

Wij doen het met Oud en Nieuw inmiddels anders. Kochten we voorheen ook nog vuurwerk, op een gegeven moment vonden we het zonde van het geld en zijn we gaan trommelen.

Allemaal met een djembé, trommel of deksel met pollepel, de tuin in en samen een ritme vinden. Een kwartiertje voor 12 beginnen we. Het is een heerlijk ritueel: trommelen en ondertussen het jaar met jezelf doornemen, loslaten wat je niet meer mee wilt nemen en dan het volgende jaar verwelkomen met heel veel lawaai.

Inmiddels doen de buren al mee. Met flesjes bier die tegen elkaar aan tikken. Ook mooi geluid!

Doe ook mee. Superleuk. Superduurzaam.
Duurzame tips:

  • Bea: Ik heb nog wel een wastip om te delen. Een super simpele: klimopblaadjes Je scheurt de liefst donkergroene blaadjes in stukjes doe ze in een wasnetje en zo in de machine. Na het wassen kan het op de composthoop. Er zit geen geurtje aan je was , voor mij geen probleem want ik heb nog nooit wasverzachter gebruikt maar de was wordt wel schoon. Dat is belangrijkste. Er zit nl speciaal stofje in de bladeren.

  • Leuk voor de vakantie: alle duurzame tips uit deze Top 100 checken: https://thegreenguide.nl/duurzamer-leven/

  • Duurzame bio eieren bij de Jumbo----->


Zo! Fijne kerst allemaal!

En als jullie nou allemaal met kerst je duurzame voornemens bedenken en aan mij doorgeven, heb ik weer bloginspiratie :-)Comments


bottom of page