top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart, week 1&2

Dag 1

Aan de koffie in het restaurant zit ik naar buiten te staren. Ik zie vrouwen lopen in leuke kleren en merk dat ik die vrouwen van top tot teen scan: zo’n broek wil ik ook, ik denk dat die jas mij ook best goed staat, oh wat een leuke tas…. En dat scan ik toch allemaal omdat ik dan uiteindelijk zelf ook zoiets wil.

Niet dus. Genoeg leuke kleren. En een tas heb ik ook.

Wat op zich wel leuk is: dan ga ik meer naar de hoofden van al die mensen kijken: wat zijn er een boel vrolijke vriendelijke hoofden!

Bij de Albert Heijn werp ik een steelse blik op de tijdschriften. En loop lekker door.

Dag 2

Ik vertel aan Albert mijn duurzame plannen. Oei! Dat kon wel heel lastig worden! Een jaar is lang hoor! Hm.. daar heb ik mijn Albertje voor. Om mijn grootse plannen ietwat bij te stellen naar reëel.

Maar deze keer geloof ik nog steeds in mijn plan. Ik ging eens in mijn kasten kijken wat voor kleren ik eigenlijk heb. En het gevoel dat er niks nieuws in die kasten gaat komen maakt dat ik met meer aandacht naar de huidige stapeltjes ging kijken. En ging strijken. Met hernieuwde aandacht voor mijn kleren. Desondanks is strijken stom.

Dag 4

Ik heb een kater! Dat is me lang niet gebeurd! Gisteren een heerlijke vrijgezelle gehad van bestie S..

Wat leuk was qua duurzaam gisteren: we hadden het erover wat iedereen aan ging doen op de bruiloft. Ik ga niets kopen dus geen gedachten over de leukste mooiste hipste jurk. Ik trek gewoon een jurk uit m’n kast aan. Fijn! Dat scheelt tijd en geld.

Tot nu toe vind ik mijn duurzame jaar heel leuk. En wat is er een boel te verbeteren op dat duurzame vlak: ik was ook verantwoordelijk voor het vervoer van vriendin S. en had de auto versierd als lovecar. Hartstikke leuk: hartjesballonnen, hartjesconfetti, van die LOVE-folieballonnnen, slingers en een plastic bruidsboeket van de Action. Vanochtend stond ik het allemaal weer schoon te maken en besefte me wat een afval ik had gecreëerd. .Een halve zak plastic voor een half uur enorme lol. Want leuk was het! Ik hou van de fun en de glitter maar ballonnen, plastic slingers… ik houd er bij deze mee op. Ik weet nog toen vriend Stef 60 werd vlak na mijn 50ste verjaardag. Stef is al heel lang heel bewust duurzaam. Ik heb toen alle 50 op de slingers van mijn feest met een stift veranderd in 60. En daar hebben we verschrikkelijk veel plezier in gehad. Dat soort creatieve oplossingen. Vrolijk duurzaam. Dat moet toch kunnen.

Dag 6

Vanochtend op weg naar mijn werk voor het eerst van mijn leven een luisterboek geluisterd. Van Jelle Derckx en zijn zoektocht naar duurzaamheid. Hij ging ontspullen en op een gegeven moment organiseerde hij de challenge om max 100 spullen (naast basisdingen als lichaamsverzorging en onderbroeken) te hebben. Spullen geeft onrust, volgens Jelle. Dat kan ik ook ervaren. Ik ben vandaag bezig geweest om apps te verwijderen van mijn telefoon. Weg Vinted, Wehkamp, Zara, Bijenkorf, Zalando. Doei! Zo, dat scheelt tijd. En geld.

Zoon Pim kwam eten en met hem ook over mijn duurzaamheidsproject gepraat. Hij vindt deze manie van mij leuk en kletst geïnteresseerd met me over dat enorme duurzaamheidsprobleem: dat we veel te veel hebben, en zijn vakgebied: dat design tegenwoordig gaat over hoe je een duurzame bijdrage kunt leveren. We besluiten in oktober naar de Dutch Design Week gaan. Een leuk en inhoudelijk gesprek. Dat heeft het me opgeleverd.


Dag 8

Ik had het met vriendin Agnes over mijn duurzame jaar. Je hebt toch wel eens eerder een jaar geen kleren gekocht?? vroeg ze. En dat klopt, maar toen was het vanuit een ander gevoel. Ik voel nu meer noodzaak, zorg om de wereld, een bijdrage willen leveren.

Mijn meest bewust duurzame vriendin is Agnes. Ze heeft geen plastic in huis, stapt liever niet meer in een vliegtuig, raapt rommel op in de wijk, koopt wat nodig is… Ze kan zich druk maken over het feit dat iedereen weer vrolijk binnen Europa vliegt, dat zoveel mensen onnadenkend plastic aanschaffen, dat er zo weinig bewustzijn is op duurzaamheid. Daar voelt ze zich alleen in. Ik kan het me voorstellen. Lieve Agnes, ik kom eraannnnnn! Ik ga je meest duurzame vriendin worden.

Dag 10

Ik ging bloemen kopen. Ik zei dat ik er geen folie omheen wilde en voelde weerstand. Alsof ik zo’n vervelende alternatieve wappie was. Haha.

De bloemenindustrie schijnt sowieso heel vervuilend te zijn. Veldboeketten plukken dan maar. Reuze hip😊

Dag 14

Ik ben in Den Haag bij Casper. Tijdens het wandelen hebben we heel veel zwerfvuil op geruimd.

We gingen ook wijn drinken in een strandtent. Ehh hoe doe je dat duurzaam eigenlijk? Biologische wijn drinken? Of niet naar een strandtent? Ik kom nog niet overal uit. De wijn was heel lekker!Commentaires


bottom of page