top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een jaar duurzaam!

En nu ben ik dus alweer een jaar duurzaam bezig. Wat een leerzaam jaar was dit.

Een jaar geen kleren kopen, ik kan het iedereen aanraden. Wat een rust. Geen tijd kwijt aan uren (online) shoppen maar het doen met wat je hebt. Lekker weer die oude broek aan, geen stress of je er wel leuk uitziet want dit is het gewoon, ik vind het fijn. Helemaal sinds ik weet dat het maken van 1 T-shirt 3000 liter water kost. Wow hee. (En een spijkerbroek 7000 liter).

De vele handige huis-tuin-en-keuken-duurzame handigheden vond ik leuk om te ontdekken. Zeep, wasmiddel, schoonmaakmiddel en compost maken, knoeien met koffiedik, zaagselbriketten. Zelfmaak en zerowaste, I love it. Echtgenoot Albert meestal, haha.

Ik ben inmiddels grotendeels vegetarisch geworden, vegan vind ik ingewikkeld maar ik blijf proberen.

Vliegen ga ik nooit meer, tenzij m'n kinderen naar heel ver weg gaan want die ga ik altijd en overal achterna.

Ik vond het inspirerend allemaal.

Leuk waren alle tips die ik kreeg en de interessante gesprekken. Fijn was dat ik m'n familie en vrienden geïnspireerd hebt. M'n zonen zijn grotendeels vegetarisch en denken na over duurzaamheid alsmede vrienden en vriendinnen. Dat maakt me het allerblijst.

Bijzonder om te ontdekken was dat mensen dachten zich bij mij te moeten verantwoorden. Hoeft echt heus niet! Je bent je eigen goeroe.

Het moeilijkst vond ik mijn eigen bewustwording wat betreft klimaat en die enorme catastrofe waar we voor staan als we geen actie ondernemen. Het leven is leuker als je daar niet bewust van bent en lekker doorleeft in je eigen veilige bubbel. Ik voel meer zwaarte en paniek dan vorig jaar.

En dit is na dit jaar mijn conclusie: ik moet wat doen! Ik moet in beweging komen en mijn stem laten horen. De overheid laten weten dat ik vind dat het anders moet. Petities van Wakker Dier tekenen omdat ik het niet kan verdragen hoe we met dieren omgaan. En Extinction Rebellion supporten. Gelukkig vind ik ook op dit vlak inmiddels medestanders. Mijn lieve vriendinnen Sabine en Carice van Houten zijn ook bij de klimaatdemonstratie op zaterdag 27 mei. Jij ook??

Het is fijn om een bijdrage te leveren aan een betere wereld en je stem te laten horen.


Het is een waardevol jaar geweest.

En qua duurzaamheid ga ik gewoon lekker door, met misschien af en toe nog een blogje.

En dan nog wat duurzame dingen:

  • Kijk, dit vind ik nou een leuk verhaal. Een hond die getraind wordt om zwerfaval op te ruimen:

  • Goede aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, over oceaanplastic, en dat dat dan weer als marketingtruc gebruikt wordt om producten te verkopen terwijl het helemaal geen oceaanplastic is

  • Oké, we struikelen over de duurzame zepen maar Blokzeep vind ik toch een hele fijne.

  • Floris had nog een aanvulling op mijn interieurblog van een tijdje terug: "De Zweedse verf van Moose Färg is een houtverf die duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar is. Onze verf bevat een zeer minimale hoeveelheid organische oplosmiddelen en geen schadelijke bestanddelen. De verf is watergedragen en is gebaseerd op bewerkte natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën. De verf is in Nederland zeker 4 tot 5 jaar onderhoudsvrij, bladdert niet en is hiermee een duurzaam alternatief".

  • Groen is zo goed voor ons en voor de insecten. Leuk klusje: Ga verticaal tuinieren!

  • Wist jij dat een wit ei duurzamer is dan een bruin ei? De witte kip heeft minder voer nodig en legt meer eieren. ( Vroeger legde een kip 12 eieren per jaar, nu 330🙃)

  • https://goodonyou.eco is een website die van vele merken laat zien hoe duurzaam ze zijn.

  • En als je zelf aan de slag wilt met duurzamer leven maar je weet niet waar te beginnen: EcoPositief in 5 stappen is een fijn boekje. Niet in ebook das wel weer een beetje stom.

Nou, zo!

Liefs x

Comments


bottom of page