top of page
 • Foto van schrijverAgnes

Een half jaar een groen hart

Dag 182

Een paar ervaringen van de afgelopen tijd:

 • Bamboe keukenrol werkt voor mij niet. Ik vind het gek papier en ik gooi het steeds per ongeluk weg terwijl je het gewoon in de wasmachine moet doen. En heb je de aflevering van de Keuringsdienst van waarde gezien? Bamboe toch niet zo goed 🙃.

 • Dat doppen, kurken en blikjes sparen is een hele organisatie in de keuken;

 • Tandpastatabletjes zijn hartstikke goed te doen;

 • Zelfgemaakte deo werkt veel beter dan die rollers en spuitbussen uit de winkel; (recept in dat leuke boek Happy Hart :-))

 • Ik wissel 4 sets kleding af en dat is eigenlijk best handig en gemakkelijk en geen haan die ernaar kraait;

 • Geen eten weggooien gaat steeds beter, jeetje wat gooide ik eigenlijk veel weg;

 • Paddenstoelen kan ik beter kopen dan zelf kweken;

 • Ik heb al 7 bomen geplant met Ecosia!


Dag 188

Inmiddels probeer ik een half jaar duurzaam te leven.

En zo terugkijkend is er hartstikke veel gebeurd:

Ik eet vegetarisch en half veganistisch, probeer zerowaste te leven en nog steeds koop ik (oké bijna) niks. Het heeft me een goed gevoel opgeleverd en doordat ik erover blogde deed ook mijn omgeving mee. Mijn hart gloeide toen mijn kinderen vertelden dat ze ook vegetarisch wilden eten, vriendinnen die druk bezig waren met duurzaam leven en ik kreeg veel positieve reacties. Superfijn.

De schellen zijn me van de ogen gevallen wat betreft klimaat, bio-industrie en dat enorme logge systeem waar we met mekaar in vast zitten. Ik weet veel meer, het maakt me niet blijer, eerder machtelozer. Ik snap die plakactivisten heel goed. Wanneer wordt er nu eindelijk geluisterd en wat gedáán?

In dit halve jaar is die duurzaamheid best aardig in mijn leven geïnternaliseerd. Bewust douchen, nadenken over waar m'n boodschappen te kopen, vega, vegan, geen plastic, zuinig met licht en warmte en water, duurzaam jezelf en je huis schoonmaken, niks weggooien, niks kopen. Het zit allemaal wel redelijk in mijn systeem. Behalve vervoer. De auto uit vind ik lastig, daar scoor ik absoluut nog geen punten op.

Ik merk dat ik minder te bloggen heb want ik heb mijn duurzame draai wel gevonden. Het kostte me tot nu toe geen enkele moeite om mijn duurzame belevenissen op papier te zetten, de laatste weken wel.

Dus ik ga door met mijn duurzame leven. Maar ik ga bloggen wanneer ik wat te melden heb en ik weet niet of dat elke week is.


En omdat dat duurzame in mijn leven wel een beetje geland is heb ik weer ruimte voor nieuwe hobby's. Yoga en adem is toch echt mijn allergrootste passie. Momenteel verdiep ik me in nieuwe vormen van ademmeditaties. Om te integreren in m'n yogalessen. Dit filmpje bijvoorbeeld: in 13 minuten in een hele andere energie. Probeer vooral! Ik doe bijna elke dag zo'n meditatie. Elke dag naar binnen, elke dag een beetje meer bewustzijn.

En bewustzijn, daar draait het om lieve mensen.

Want als je een beetje bewust bent van het klimaat en waar we in zitten maak je vanzelf duurzame keuzes.


Duurzame tips:

 • Theetip van Christl: Zelf pepermunttee maken, superleuk. (en hele leuke blog trouwens)

 • Wastip van Aukje: Wasgeluk is in wateroplosbaar (laat dus geen resten achter op je kleding en in je machine), vegan, dierproefvrij, bevat geen microplastics en is gebaseerd op essentiële oliën.

 • Of deze; weinig nodig en lekker fris. Maar wel iets minder details over milieuvriendelijkheid.Dat was 'm weer.

Tips blijven meer dan welkom hoor!

Liefs,

Agnes

Comments


bottom of page