top of page
 • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 9: bier, plantjes, vegan rijsttafel en elke ochtend wodka

Dag 57

Het is zo warm dat het 's avonds in de tuin nog 25 graden is. We liggen in het gras naar de sterren te kijken (ken je de leuke app SkyView?) en drinken bier. Chouffjes. De fles is van glas, das best duurzaam, verder komen we niet :-). Het allerduurzaamst is natuurlijk om lokaal gebrouwen bier te drinken. Hee, in Groningen hebben we Baxbier! Dat vinden we allebei heel lekker bier. En als we dat dan op de fiets ophalen zijn we enorm goed bezig! Tevreden vallen we in een diepe dronkemansslaap.


Dag 58

Ik ben zo bezig met puurder leven dat ik ook mijn telefoongedrag eens onder de loep neem. Ken jij dat ook: helemaal verdwijnen in Insta of Facebook en jezelf terugvinden in een item over het huwelijk van Waylon? Why?? Ik wil dat helemaal niet en wil liever zinniger mijn tijd besteden.

Hoe kan ik dat nou wat minderen? Ik besluit s ochtends een halfuurtje te scrollen, rondom het avondeten en voor het slapen. En voor de rest gaat ie in een la. Benieuwd hoe dat gaat.

Dag 59

We gaan mijn tegeladvies uit mijn eigenste blog naleven en halen tegels uit de voortuin en leggen een bordertje aan. Superleuk. Fijn voor moeder Aarde, die krijgt een ietsiepietsie meer lucht. Met wel met een paar gekochte plantjes. En pas later denk ik: ik had zó even aan mensen met een tuin kunnen vragen of ze iets voor onze tuin hebben. Gewend om zelf te doen. Terwijl ik het zelf zo fijn vind om te delen, waarom zou iemand anders dat níet vinden? Ik hoop dat dát ook is waar we heen gaan met elkaar: meer samen, meer delen. Samen sterk.


Dag 60

Wéér een TooGoodtogo-box gescoord, van de Lidl deze keer: voor €3 en dat is echt de moeite waard. Maar de box is beter voor grote gezinnen of mensen die altijd thuis eten. Albert en ik krijgen het samen niet op want ik maak veelsteveel eten klaar en dat moet Albert dan allemaal opeten van mij hahaha.

Ik heb wel boemlekker gekookt, al zeg ik het zelf. De site eetspiratie geeft allerlei recepten voor een vegan rijsttafel. Supercool. Ik maakte spitskool uit de slowcooker (bij de boer is altijd bloemkool en spitskool te koop kom ik nu al achter) en aardappeltjes en ei in rode saus en atjar en champignons in ketjapsaus en ga maar door en vergat het op de foto te zetten.

Dag 61

Wij hebben een soort van tuinveranda en die ben ik aan het opleuken. Ik wil allemaal hangplantjes erin. Vorig jaar hadden we dat ook maar die zijn allemaal doodgegaan want druk in het hoofd en geen tijd en ruimte. Afgelopen winter zei ik: volgende zomer kunnen we allemaal van die nepplantjes van IKEA kopen als hangplanten. Maar dat wil ik nu natuurlijk niet meer. Ik ben nu zelf klimop gaan kweken. Simpeler kan eigenlijk niet: die klimop groeit bij ons overal. Wat stengels afknippen, in de aarde zetten en voila, het groeit vanzelf door. Tevreden duurzaam gevoel.

Dag 62

De zonnehoed vind ik een prachtige plant. En door die leuke plantenapp kwam ik erachter dat dit de echinaea is. Van Echinaforce, dat druppelde ik vroeger met grote regelmaat naar binnen als ik een verkoudheidje voelde aankomen. Ik volg nu een soort van kruidencursus waarin ik onder andere leer om tincturen te maken. Leuk vakantiekarweitje: Echinaforce maken voor aankomende winter. Supersimpel: een plant met blad en stengel en bloem in stukjes knippen; in een potje; overgieten met wodka; op een zonnig plekje laten staan (de helende werking van de zon). En dan in de winter als je verkouden bent elk uur10 druppeltjes helende wodka. Dat klinkt best gezellig :-). Hier vind je nog meer info en beter uitgelegd.


Dag 63

Ik versla in de duurzaamheid. Wat heb ik de afgelopen tijd hierover veel gesprekken gevoerd en wat valt er op dat vlak een boel te ontdekken en wat gebeurt er al veel. Er zijn zoveel mensen bezig met allerhande aspecten van duurzaamheid, ik word er blij van en ik zie soms ook door de bomen het bos niet meer. Bij een uitspraak van mij komt vaak een tegenvraag: is vegan wel zo duurzaam? Is een mok wel beter dan een kartonnen beker? Is het containerschip wel beter dan het vliegtuig? En die gezonde hippe kokosolie: het schijnt dat aapjes die getraind worden om de kokosnoten uit de boom te halen in hele hele kleine kooitjes zitten.

Alles is met alles verbonden, overal is een belang en we zitten vast, muurvast. Gekmakend. En daarbij het besef dat er zoveel om geld en macht draait maakt me niet blij.

Maar hee! Samen staan we sterk. Ik geloof in de kracht van de consument. Als iedereen –al is het maar een klein beetje- ander gedrag gaan vertonen móet er wel meebewogen worden. Ieniemieniedruppeltjes geeft uiteindelijk een dikke vette plons op de gloeiende plaat.

Dit zijn tot nu toe mijn belangrijkste uitgangspunten:

 • Eet (zoveel mogelijk) plantaardig;

 • Koop zo weinig mogelijk en koop dat wat je koopt lokaal van díe bedrijven waarvan je wilt dat ze groeien;

 • Ontdek de vrijheid van soberheid. Hoe minder je nodig hebt, hoe vrijer het voelt.

Duurzame tips van de week:

 • Zet een emmer water in de douche waarin je het water opvangt voordat het warm genoeg voor jou is. Dat kun je gebruiken voor de plantjes. Dat kun je ook in de keuken doen. Karaf op het aanrecht of emmer in de buurt. Scheelt weer.

 • En dan krijg ik dit artikel geappt. Een mooie bewustwording maar toch blijf ik zuinig met water doen.

 • Als je een tuin hebt: neem een regenton. Je krijgt €`17,50 korting in de gemeente Groningen.

 • Als je iets nuttigs met je koffiedik wilt doen: Rotterzwam

 • Algen zijn goed voor vegetariërs, nou eigenlijk voor iedereen: de zeewierwinkel.

 • Een half afwasblokje in de afwasmachine gaat net zo goed als een hele.

 • En je handdoek niet elke dag verschonen. Je bent toch al schoon na het douchen?


Dank voor jullie tips! En delen is fijn. Als iedereen een beetje meer duurzaam doet doen we samen heel veel💚.


Comments


bottom of page