top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 8: Schier, ansjovis, washandje, douchecompetitie

Dag 50

Mn tas is kapot. Ik ben wel een uur bezig om 'm te repareren. Had ik anders noooooit gedaan. En heb de tas ook gelijk even schoongemaakt. Fijne tas. Ik hoef geen nieuwe hoor!


Dag 51

We zijn naar Schiermonnikoog geweest. Wat een prachtig eiland. Ik heb genoten van onze wandelingen. Dat enorme brede strand maakt dat je je in de woestijn waant. Ruimte en rust. Stilte. We wandelden tussen bloeiend lamsoor en riet en ik hoorde alleen maar de natuur. Zoemen, fluiten, waaien, ritselen, fluisteren... wat is die natuur toch prachtig. Het is deze natuur in al z'n facetten waar ik zó van hou en waar ik ook bezorgd om ben. Dat maakt dat ik duurzaam wil leren zijn. Al dat moois. Om heel zuinig op te zijn. Moeder aarde geeft genoeg signalen:


Verder heb ik op Schiermonnikoog NIET gekocht: een heeeel leuk zomerjackje. De nieuwe Linda. Dropjes.

En het kostte me geen moeite!

Dag 52

Ik worstel met vegetarisch, veganistisch. Ik ben geen natuurtalent zeg maar. Ik doe vrolijk ansjovis door de tomatensaus en eet kroepoek: oh nee, dat zijn ook dieren natuurlijk. Erg he? Die bewustwording gaat me minder gemakkelijk af dan gehoopt.


Linda Rood schreef een stukje op Facebook hierover dat me tot nadenken stemt.

Met geweld nemen wat niet van jou is.

Meestal denk ik dan aan de extreme vormen hiervan. Wat ‘daar’ plaatsvindt. Mijn zelfbeeld van ‘best een aardig mens’ kan intact blijven.

Maar er zijn vele vormen van met geweld nemen wat niet van mij is waaraan ik me dagelijks ‘schuldig’ maak.

Het biologische gehakt in de spaghetti deze week. Opeens voel/denk ik (aan) de koe van wie het met geweld is genomen.

Waarmee omgeef ik mij wat met geweld aan een ander wezen is ontnomen?

Ik ben bang dat het meer is dan me lief is.

Dat deze realisatie zijn werk mag doen in me. En omdat je dit nu leest wens ik jou dat ook toe.

Zonder moeten, zonder moralistische druk en zonder schuld. Want jee als iets gewelddadig is en de geweldsspiraal intact houdt dan is dat het wel.

Liefde krijgt ruimte om zijn werk te doen wanneer we openen voor wat er is.

Wanneer we onder ogen komen wat nog niet (in) liefde is. Dat is de verantwoordelijkheid die we kunnen nemen.

~ Linda Rood

Vegan dan maar: dit zijn hele lekkere zomerse vegan recepten.


Dag 53

In de vakantie douche ik om de dag. Waarom ook niet eigenlijk. En heb op de niet-douche dagen het ouderwetse washandje weer ingevoerd. Best kneuterig, zo bij de wasbak. Zo ging het vroeger ook. Nostalgie. En ik heb het idee dat mijn huid nog zachter aanvoelt.

Sjemig, wat heb ik al op een eenvoudige manier veel water bespaart. Das fijn bij het huidige watertekort.

Dag 54

Ik heb al tijden zo'n douchetimer in de la liggen en besluit die eindelijk eens in de douche te hangen. Ik geniet van de warmte en het water en was mijn haren en als ik de douche uitdraai zie ik 6.45. Huh???? En dan heb ik nog niet eens m'n tanden gepoetst! Zo hee. Das shocking. Albert was in 2 minuten klaar vertelt hij parmantig. Dat wil ik ook. Zitten we zomaar in een soort van douchecompetitie. Werkt dus wel, zo'n timer.


Dag 55

Ik werd door meerdere mensen getipt op de een-jaar-niet-kopen-challenge. Daar waar ik ook mee bezig ben. Superfijn dat er zoveel mensen met hetzelfde bezig zijn. Je kunt meedoen met de challenge want die start 1 september.

Het blijft me verbazen hoe gemakkelijk dat niet-kopen me afgaat. Ik draag kleren die ik al jaren in de kast heb en nu eindelijk draag, ik repareer m'n tassen en poets m'n schoenen. Verder maak ik zelf deo (recept in boek Happy Hart💚), eet en drink vooral biologisch en (vrijwel😁) vegetarisch en soms veganistisch en het gaat me steeds beter af. En bovenal; ik voel me goed. Ik lever een bijdrage en hoop anderen te inspireren.

Alle ieniemieniedruppeltjes op de gloeiende plaat wordt bij elkaar vast een enorme natte plons!


Duurzame tips van de week:

  • Als je ook zin hebt in een douchecompetitie met jezelf of een huisgenoot: In plaats van een douchetimer werkt een kookwekker net zo goed.

  • Ga wandelen, neem een tas mee en verzamel zwerfafval, je zult verbaasd staan. Een barbecue tang is een prima afvalgrijper. In Amsterdam kun je een afvalgrijper lenen van de gemeente.

  • Ken je De ruimers van het peukenmeisje? Leuke Facebookgroep. Zij verzamelen peuken omdat die gewoon niet in ons milieu horen. En sommige peukenruimers zijn op de peuk precies hoeveel ze geraapt hebben haha. Hartstikke goed!

  • Toogoodtogo heeft een leuk Instagram-account. Deze post bijvoorbeeld: over wat je allemaal met een sinaasappelschil kunt doen. Hoe inspirerend

  • En er is Groningse wijn! Maar dan wel weer via een webshop🙃

  • Bij AH to go op 't station krijg je €0,25 korting als je koffie haalt met je eigen beker! Met 80 koffies verdien ik mijn eigen beker terug!댓글


bottom of page