top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 7: vegetarisch zijn, smudgesticks maken en een spitskool- en zonnebrandrecept

Dag 43

Ik ga op de fiets naar Piet en Ineke, mijn bonusouders. Das wel een half uur fietsen. Piet en Ineke zijn best duurzaam en volgen mijn duurzame activiteiten op de voet waardoor ik een grote druk voel tot fietsen. Het was een prima fietstocht, podcastje luisteren. Lekker.

Bij Piet en Ineke is het als altijd fijn. Lekkere wijn, uitgebreid bijpraten en goed eten. Ze koken gezond en halen hun producten uit de omgeving: eitje hier, boontje daar, aardappel zus, rabarber zo en het smaakt allemaal heerlijk. "Ik wil toch echt wel helemaal vegetarisch gaan eten" zeg ik daar en dat voelt als een soort statement. Ik eet al jaren amper vlees en af en toe vis maar om een "uitgesproken" vegetariër te zijn dwingt me toch meer tot nadenken en bewuster handelen. Hoe meer ik me verdiep in dat ellendige milieuvervuilende dierenleed voor een stukje vlees hoe overtuigder ik ben. Ik wil mijn bijdrage leveren hierin.

Het Stoppenmetzuivel-filmpje van 2 week geleden heeft indruk op me gemaakt maar toch blijkt dat veganistische een stuk lastiger want een toastje gorgonzola en aardbeien met slagroom kan ik deze avond niet weerstaan. Kleine stapjes, Rome is ook niet.....

Terug wil ik oortjes indoen om wederom een podcastje te luisteren tijdens het fietsen maar Piet zegt: "ga nu gewoon lekker fietsen en luisteren naar de zanglijsters en ga de zon onder zien gaan". Dat was een hele goede tip want ik heb heeeeeeerlijk teruggefietst!

Dag 44

Op mijn dagelijkse wandeling pluk ik veldbloemen. Is dat nou duurzaam? Als we dat allemaal gaan doen blijft er geen bloem over. Eh.. Laat maar even. Ik geniet heel erg van de bloemen. En laat al m'n bloemen heeeel lang staan totdat het droogbloemen zijn. Kijk maar. Deze staan al een maand.

En ken je de app Picturethis? Daarmee fotografeer je de bloemen of planten of bomen waarvan je de naam wilt weten en die app weet alles. Echt leuk. Je hebt ook zo'n app voor stenen.
Dag 45

Casper heeft z'n rozemarijnstruik gesnoeid. Hij wil rozemarijnolie maken. "Dat kun je toch veel gemakkelijker kopen?" Zeg ik. Oei, zie je? Weer die gemakkelijkheid. Casper gaat daadwerkelijk zelf rozemarijnolie maken, ik maak smudgesticks van de gesnoeide takken. Leuke vakantieactiviteit. Hier het recept om zelf smudgesticks te maken.Dag 46

Ik heb eindelijk mijn eigenste Dopper. Ik ben vast de laatste in Nederland, maar ben er heeel blij mee. Nu hoor ik weer dat RVS veel beter is dan het plastic van Dopper. En ik was net zo tevreden! Nou ja, ik mag toch niks kopen dus ben blij met deze. Nou nog de Dopper integreren in het dagelijkse leven. Das net een stukje lastiger. Tot nu toe vergeet ik 'm nog best vaak. Toch dan maar zo'n handige toolbelt om m'n middel?

Dag 47

Ik ben op speurtocht naar plantaardig eten en beland in Vegg4U een vegetarische supermarkt (én webshop) in Den Haag. Ik verwacht iets groens en ruims met hipsters maar het is een soort van rommelig supermarktje. Er is echter van alles. Ik vergaap me aan veganistische bacon, een chorizo, mascarpone, kaasjes en ben een uur kwijt met etiketten lezen. Leuk hoor. Met een tas vol ga ik naar huis. De komende week lekker proeven!

Ik ben druk met vegetarisch en veganistisch eten. En bovenal gezond eten. Ik koop bij de Souk en bij de biologische kraam op de markt en kook daar zelf allerhande prutjes van. Afgelopen week bijvoorbeeld uit de Koolhydraatarme bijbel van Janneke Vreugdenhil geroosterde spitskool met pindasesamdressing. Echt heerlijk!! Dat zelf koken is zó belangrijk. En dat blijkt ook uit bijgevoegd onderzoek: als je puur eet en zelf kookt slinkt je buikvet vanzelf!

Vegetarisch eten kost me geen moeite, veganistisch wel. En dan vooral eieren. Ik kan echt niet zonder eieren. En die lieve Albert haalt ze braaf bij boeren in de omgeving waar de kippen vrolijk op het terrein huppelen. Daar is toch niet zoveel mis mee?

Dag 48

Pim komt eten. We hebben opvallend veel duurzame conversaties en dat vinden we beiden leuk. Zo vind ik het nogal wat dat ik mezelf officieel tot vegetariër heb verklaard. Pim vindt dat ik dramatisch doe: 3 van zijn vrienden zijn vegetarisch en dat is echt heus heel gewoon. Oké, oké :-).


Dag 49

We wandelen 17 kilometer Pronkjewailpad in het Oldambt met z'n eindeloze graanvelden en het is heerlijk. Thuisgekomen maak ik een veganistisch borrelbord met mosterdkaas, walnotenkaas, carrotlox en artisjokkensalade met wat nootjes. Glaasje wijn erbij. Heerlijk!!!

P.s. Nog steeds de Groningse wijnboerderij niet ontdekt. Iemand een idee?


Duurzame tips van de week:

  • Vriendin Agnes: in zonnebrand zit heel veel troep dat slecht is voor de natuur. Ik heb als alternatief de zonnebrand en aftersun van Naif gevonden: de zonnebrand smeert wat lastig maar blijft goed zitten ook als je in de zee hebt gezwommen (afgelopen dagen goed kunnen testen) en de aftersun is fijn en best verkoelend.

  • En hier nog een recept als je je zonnebrand zelf wilt maken.

  • Ken je Boerschappen? Boxen van boeren, direct van de boer naar jou.

  • En Hereboeren.nl! Ken je dat al? Samen een boerderij oprichten en al je eten zelf verbouwen!

Wat gebeurt er al veel op het gebied van duurzaamheid. En wat fijn alle tips en ervaringen die jullie met me delen. Dank daarvoor!Comments


bottom of page