top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 6: tegels wippen, smoor, Marc-Marie en een zware dobber aan mezelf

Dag 35

Ik ga naar Oudenbosch op het Overwinningsplein in Groningen. Ik vertel daar over mijn duurzame speurtocht en wat nou de beste keuze is qua duurzaam. Oudenbosch is een fruitteler, daarnaast verkopen ze streekproducten en groenten. Niet alles is biologisch maar de bloemkool wel. Ik koop een bakje kersen, de bloemkool en ook wat wortels. De kersen zijn ronduit verrukkelijk, de groentekweker te Noordlaren wint de lekkerste-wortel-test.

Van de bloemkool maak ik smoor. Echt heel lekker.


Tijdens m’n dagelijkse wandeling loop ik langs voortuintjes en het valt me op dat er nog steeds betegeld wordt. Er is een subsidie als je je tuin onttegelt. Of je dak bemost. Of een regenton aanschaft.

Maar zelfs als je 1of 2 tegels uit je tuin haalt en daar zet je een plantje in, dan ben je al goed bezig. Zo geef je de aarde al een klein beetje meer lucht.


Ik zie iemand grasmaaien. Daar had zoon Pim een briljant idee voor: als nou bij een aantal huizenblokken een soort schuur wordt gebouwd met gezamenlijk gereedschap en de grasmaaier enzovoort. Das toch veel duurzamer? Peerby is al zo'n initiatief: aan je wijkgenoten kun je allerhande leen- en hulpvragen stellen.


Dag 36

Ik luister naar die heerlijk vermakelijke podcast Marc-Marie en Aaf vinden iets. En opnieuw word ik me bewust van die koopprikkel. Marc-Marie vertelt dat ie hoopt dat z'n laptop het begeeft want dan mag ie een nieuwe. En de aflevering gaat over souvenirs: ik zie al die stalletjes met meuk voor me. Gewoon omdat we allemaal willen kopen. Herkenbaar en eigenlijk best raar. Dit vond ik een interessant artikel over die rare koopprikkel.

Dag 37

Ik heb de app toogoodtogo op m'n telefoon. Heel goed principe: dat wat winkels over hebben kun je voor weinig kopen. Je krijgt een soort van Magic Box dus moet afwachten wat je krijgt. Ik had na een paar dagen eindelijk beet. En kreeg een tasje van Flink met lekker veel groente, maar ook een bakje kipkerriesalade, kipstukjes en frikandelbroodjes. Tja die eet ik niet. Das dan eigenlijk niet zo duurzaam. Albert heeft dat in het kader van de duurzaamheid toen maar allemaal opgegeten. :-)


Dag 38

M'n opvouwbare beker is nog niet binnen dus op m'n werk sta ik vrolijk met een kartonnen beker bij de koffieautomaat. "Ik dacht dat jij alleen nog maar uit een uitklapbare beker dronk?" Zei onze beheerder vrolijk ironisch. "Die is nog niet binnen!" verdedig ik mij.

Maar goed, ik verspil dus nog steeds bekers.

Ik moet er naderhand over nadenken: zoon Pim vertelde mij eens dat hij een hele typerende uitspraak van mij vindt: "kan wel!" Iets wat over datum is opeten, nog even op het laatste moment iets doen, tegen het verkeer inrijden, op de bonnefooi iets ondernemen.... Ik denk altijd dat alles mogelijk is. Dat geeft heel veel mogelijkheden en kansen maar de valkuil is gemakkelijkheid en het dus niet zo nauw nemen. En het bekertje is daar dus een voorbeeld van: nog geen inklapbeker dus ach... kan nog wel een keertje koffie in een kartonnen beker.

Die gemakkelijkheid is volgens mij heel tegenstrijdig aan wat duurzaam leven inhoudt. Ik ga beginnen te voelen dat ik af en toe best een zware dobber aan mezelf kan hebben.

Dag 40

Ik gebruik de droger niet meer en hang de was buiten op. Ik vind het best een leuk karweitje eigenlijk. Vol aandacht elk shirtje en jurkje ophangen geeft me een heel fris opgeruimd wind-wolken-zon-gezond- jaren-50 gevoel. En die harde rulle frisse handdoeken drogen zo heerlijk af!

Dag 41

Pim komt eten. Ik wil het met hem graag hebben over zijn kijk op duurzaamheid maar we hebben allebei niet zoveel inspiratie. Stilzitten en niet ademen, das eigenlijk het aller duurzaamst volgens Pim :-)


Duurzame tips van de week:

  • Duurzame wijn volgens Klooker: De biowijnclub. Alle wijnen gecertificeerd biologisch. En Groningse wijnen natuurlijk maar dat ga ik nog uitzoeken.

  • The Good Roll toiletpapier: duurzaam toiletpapier en de helft van de opbrengt wordt gebruikt om toiletten in Afrika te bouwen.

  • De vrekkenpagina kwam voorbij. Dat gaat in eerste instantie over zuinig leven maar hoe minder je uitgeeft hoe duurzamer natuurlijk. Ik vond 'm leuker dan gedacht.

Comentários


bottom of page