top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 5: plastic, vegan en een boodschappennetje haken

Dag 29

We hebben haast dus ik koop 2 maaltijdsalades. Van die pokebowl-achtige. Heerlijk!! Als we het klaarmaken zie ik opeens al dat plastic. Een marinade, een grote schaal. Bah… Wat zou nou het alternatief zijn als je geen plastic wilt maar geen zin hebt in koken? Volgens mij is het meer een mindset. Want wat gesneden roergebakken groente vind ik lekker. En ik heb bakjes sushirijst in de vriezer. Beetje zeewier, lenteui, sojaboontjes erbij. Maak ik zo m'n eigenste pokebowl. Ik moet me gewoon zetten tot iets minder gemak, iets meer zelf doen. Dat kan ik vast!Hier een recept voor een vegan pokebowl waar je qua variatie een jaar mee vooruit kunt. Met ook een leuk recept voor vegan gerookte zalm van wortels. Hoe creatief!Dag 30

De volgende dag hetzelfde: de hele familie komt even bij ons eten omdat we met elkaar naar de voorstelling van Albert gaan. En we bestellen wegens weinig tijd Chinees. Ik word geplaagd met mijn duurzaamheidsprincipes als we de berg afval die deze bestelling oplevert bekijken. Ik doe schuldbewust alle bakjes in de afwasmachine voor hergebruik maar houd een vervelend gevoel over. Dit wil ik liever niet meer.


Ik kom erachter dat zero waste veel moeilijker is dan dat niet kopen van mij. Als ik zeg dat ik een bikini nodig heb staat die lieve Anja de volgende dag voor de deur met 3 bikini’s: zoek maar uit liefie! Sabine geeft me zomaar leuke zomerjurkjes en zo gaat dat steeds: alles wat ik nodig heb komt op een of andere manier aanwaaien of waait weer over. Dat lukt tot nog toe dus allemaal wel. Maar die berg plastic om me heen. Ik schrik ervan. En ik kom erachter dat duurzaam leven tijd kost. En ruimte in het hoofd. En ook vooruitplannen. Oioioi, dat gaat me lukken in de zomervakantie maar daarna?? In ieder geval is de vakantie een goede tijd om te oefenen.

Dag 31

Lydia is bezig een bedrijf op te zetten met duurzame producten voor vakantieparken en b&b’s. Ze appt me na het lezen van blog week 3: “weet je waar die wasstrips uit je blog vandaan komen? China. Het is om moedeloos van te worden. Hetzelfde als bamboe: hartstikke goed maar ook uit China”.

Ik kreeg ook een reactie vorige week op het houtskooltje waar ik zo enthousiast over was: "Houtskool uit Vietnam in Frankrijk verpakt en dan hier op de markt om kraanwater te drinken dat nergens ter wereld zo'n hoge kwaliteit heeft als hier. Nou nou, dat is duurzaam." En dat is precies waar ik tegenaan loop. Denk ik duurzaam bezig te zijn, komt het van heel ver weg of is het toch veel commerciëler dan gedacht. Ik vind het maar ingewikkeld hoor.

Conclusie tot nu toe: weinig consumeren en dat wat je koopt liefst lokaal en plantaardig.

Dag 32

Wijn. Ook zoiets. Niet meer uit Chili en Zuid-Afrika. Maar wat als die wijn met de boot komt? Is dat dan beter als die uit Frankrijk met de vrachtwagen? En dan wil ik ook nog biologische wijn. Ik blijf denk ik wel zo af en toe lekkere wijn drinken dus dit is een interessante speurtocht. Weet jij iets?

Dag 34

We hebben de diplomering en gaan daarna met een aantal studenten uit eten. Eén student gaat niet mee: er is in dat restaurant niks vegan, zei ze. Ik denk dat ik dat vroeger een beetje gemuts zou vinden en nu vind ik mezelf daarom een muts.


Duurzame tips van de week

  • Kook in enorm ruime hoeveelheden en vries wat je over hebt in. Pastasaus, sushirijst, dahl. Altijd wat in huis, dat maakt vast dat je minder snel naar kant en klaar teruggrijpt.

  • Ken je Happy soaps? Ook fijne shampoo en afwasmiddel en tandpastatabs

  • en Marcel's green soap, een soortgelijk merk met heerlijke geuren

  • Stop van die handige opvouwbare boodschappentasjes in je tas en in je auto zodat je wanneer je in de supermarkt of andere winkel beland je altijd een tasje bij je hebt. Of -vakantieactiviteit- haak je eigen boodschappennetje. Das leuk!

  • Vriendin Agnes ontdekte bij de IKEA een metalen afwasborstel (handvat) waar je nieuwe borstels (hout) op kunt zetten. Geen plastic!

  • Vraag van vriendin Agnes: Ik ben wel benieuwd of mensen ervaring hebben met Pieter Pot, Boerschappen.nl of Odin.nl

Jouw tips en ervaringen zijn meer dan welkom!

Fijne week!

Opmerkingen


bottom of page