top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 4: tandenpoetsen, no-poo, zuivel en houtskool

Dag 24

Ik poets m’n tanden graag onder de douche. Het is zo fijn om ‘s ochtends lekker uitgebreid onder die warme straal een beetje suffig te poetsen. Ik weet dat ik daardoor 3 minuten langer water en gas gebruik. Hiermee stoppen valt me zwaar. Maar ik ga het wel doen, vanaf morgen. 365 x 2 á 3 poetsminuten is 1000 minuten = 16 UUR douchen. Huh?! Wow! Dit motiveert wel!


Dag 25

Ik lees in een oudeVolkskrant magazine over een enorm leuke boek. Ik wil dat boek. Oh nee. Kan niet. Wil ik niet. Heb ik toch zomaar even een koopaanval weerstaan. Jeeej! Dat voelt goed.

Ik scrol door m’n IPad en zie hoeveel boeken ik nog te lezen heb. Die verraderlijke koopprikkel… Ook bij mijn eigen boek merk ik het: Happy Hart was de weken na de boekpresentatie heel erg hot maar inmiddels zijn er alweer allemaal andere leuke nieuwe boeken….. en zo gaat het maar door: steeds weer iets nieuws, steeds weer iets nieuws....maar levert het eigenlijk wat op uiteindelijk?

Dag 26

We gaan met de opleiding een dagje uit met de trein en ik voeg in Zwolle. Ik zit heerlijk op het perron in het zonnetje en heb zin in koffie. Ik krijg een lekker bakje maar in plastic.

Dit wil ik niet meer, bedenk ik mij. Ik google op duurzame bekers en kom uit op zo’n inklapbare. Die mag ik van mezelf kopen want dan hoef ik nooit meer uit plastic te drinken. Zou op school ook moeten: iedereen z’n eigen beker. We hebben er later in de trein enorm veel lol om: dat ik volgend jaar met zo’n bouwvakkersriem vol met duurzame inklapbare tools rondloop.


‘s Avonds zit ik heerlijk aan het strand met vriend Casper. Wegens te weinig

personeel is er een afhaalsysteem wat uitstekend werkt. Alleen ze werken met plastic. Mag ik een echt glas? vraag ik. Geen probleem! Alleen dit lekkere bier bleek in blikjes te zitten. Dat dan weer wel. Ik ben niet zó maar duurzaam.Dag 27

Ik zit na te denken over no-poo. Ken je die beweging? Geen shampoo! 10 jaar geleden heb ik eens een half jaar m’n haar niet gewassen. Alleen met baking-soda en appelazijn. Toen vanwege de puur natuur. Waarom ik weer begonnen ben met shampoo weet ik niet meer. Anja begon toen samen met mij en die no-poot nog steeds. Al 10 jaar dus! En stralend is ze.


Nu overweeg ik het opnieuw. Vanwege no-plastic, no-waste… Ik verdiep me erin want er is inmiddels nogal wat no-poo ervaring: Aleppo zeep, roggemeel, het kan allemaal in je haar. Dit is een leuke site als je er meer over wilt weten.

Ik ben er nog niet uit en ga eerst deze proberen. Met een zeepbakje dat ook gelijk scrubber is. Hoe handig.


Dag 28

Ik probeer grotendeels plantaardig te eten. "Vies mama-eten" noemt Pim mijn overheerlijke curry's en zoete aardappelschotels, haha. Ik leef met vlees- en vis- en kaaseters en doe zelf ook niet al te moeilijk: stukje kaas, af en toe wat kip of vis...de 80-20 regel van Tineke bevalt mij. Ik las echter deze site over stoppen met zuivel. En werd somber van het lot van dieren. En wat wéét ik veel niet.

Ik wil eigenlijk wel stoppen met zuivel. Er zijn zoveel alternatieven, dat moet toch wel te doen zijn. Een nieuwe collega vertelde me dat ze veganistisch was maar geen zin had om het te vertellen omdat ze dan vaak als lastig ervaren werd. Het is me toch wat. Wil je goed doen en loop je op de troepen vooruit, word je een zeur gevonden.

Helemaal veganistisch ben ik niet gelijk morgen maar wie weet waar al mijn kleine stapjes toe leiden...


Dag 29

Een wortel van de biologische groentekwekerij uit de buurt is echt 3570 keer lekkerder dan zo’n waterige uit een zakje van de AH. Echt waar!

En je tanden niet onder de douche poetsen is prima te doen is en geeft een enorm goed duurzaam gevoel.


Duurzame tips van de week:

  • Wasmiddel in kartonnen dozen werkt ook. Klopt! Ik krijg wasmiddelreacties en kom er volgende week op terug.

  • Ik ben lid geworden van Klooker: Klooker is een platform dat je helpt om je leven te verduurzamen en “good consumerism” het nieuwe normaal te maken. Klooker is een medicijn tegen de consumptiedrift waarmee we—met z’n allen—de wereld kapot dreigen te maken. We bieden jou alle handvaten en ondersteuning om met een gerust hart (en goed geweten) te eten, te shoppen en te leven. Het is wel interessant. Op allerhande onderwerpen informatie en sites.

  • Dit is een heel handig houtskooltje. Om in een karaf/kan/fles water te doen. Hoef je geen plat bronwater meer te kopen, dit werkt net zo goed.Comments


bottom of page