top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 21: Kopenhagen, berkenstammetjes, hygge en vegan food

Dag 141

We gingen een paar daagjes naar Kopenhagen. Met de auto (niet duurzaam, wel heel relaxed en gezellig en ook iets hedonistisch van "zolang het nog kan"). Er was een boottocht bij de reis inbegrepen (HONDERDTWEEENTWINTIG EURO, ik moest er een uur van bijkomen; een Ronald Goedemondtje volgens Bram) en we arriveerden na slechts 7 uurtjes reizen in Kopenhagen.

We hebben dagen door Kopenhagen gefietst en gelopen en genoten van de sfeer. Ik hou van dat Deense, dat stijlvolle, ingetogene, niks geen opsmuk. Overal was het rustig, nergens geschreeuw, iedereen was aardig en beheerst. Ik hield ervan. En hoorde mezelf steeds veelste hard lachen. Niet Deens.

We hebben kerken en musea bezocht, op het dak van het duurzame Copenhill gestaan, uren geslenterd in allerhande hippe wijken en lekker gegeten en gedronken. En inderdaad: de kinderwagens staan buiten met slapende kinderen terwijl de ouders binnen knus aan de koffie zitten. Vind ik leuk.

Vrijstad Cristiana is super inspirerend. Een kruising tussen Orvelte, Piccardthof, De Vliegende Hollander en een heel klein beetje Dutch Design Week. Het is fijn om te zien hoe vrijheid creativiteit stimuleert in bouwen en wonen. En dat je van alles iets moois kunt maken. Net als het echte leven.


En hoe was Kopenhagen qua duurzaamheid? Copenhill vond ik inspirerend. Er wordt veel en goed doordacht gebouwd. Bijna alles wat ik zag was kwalitatief hoogstaand en comfortabel, zowel in kleding als in wonen. En das natuurlijk hartstikke duurzaam. Beter één dure goed doordachte aanschaf dan veel goedkope.


Dag 142

Van Christl kreeg ik deze tip: een duurzame kerstboom. Overal in Kopenhagen zag ik in restaurants deze berkenstammetjes als kandelaar. En dat is mijn kerstinspiratie: Albert gaat 100 van deze stammetjes zagen met zo'n gat erin en daar plemp ik onze vensterbanken mee vol en dan is dat onze kerstverlichting in plaats van een kerstboom. Lijkt me heeel duurzaam en enorm hygge.


Dag 143

Wat ik inspirerend vond was het Deense smörrebröd. En vooral het brood zelf: zo'n lekker, smeuïg voedzaam brood. Hier een recept. Ik heb het nog niet zelf geprobeerd maar deze lijkt me fijn.

Veganistisch eten was in Denemarken soms een beetje lastig. In museum Louisiana at ik een fantasieloze bloemkoolsalade, in Mother een veganpizza en in Bopa risotto. Leuke restaurants, medium eten. En dan kan ik vlees en vis af en toe wel heel erg missen. Ik hou van die smaak. Maar ja, deal with it. Nog een erg dierenfilmpje dan maar.

En gelukkig komen er steeds meer goede alternatieven. Plantaardige kaas, kokosyoghurt, allerhande groenteburgers. Echt, als je het nog niet kent: probeer het eens. Goed te doen. Goed voor alles! Daarom hier nog meer vegan broodbelegvarianten, ter inspiratie.

Ik merk wel dat ik vroeger altijd een stukje vis met wat salade at, nu doe ik veel meer patat en brood met wat groente. Meer koolhydraten. Dikke bips. Das minder leuk.


Duurzame tips:  • Nog een leuke bespaar en recycletip van Astrid. Bosuitjes! Zet de onderste stukjes met nog 2 cm groen in een glas water. Ververs het water elke dag. En zie: nieuwe bosuitjes!

  • Etiene: nooit meer mandarijn- en sinaasappelschillen weggooien. Dit kun je er allemaal mee!

  • Als je kamer stinkt van al dat drogende wasgoed nu je de droger niet meer gebruikt: deze planten ruiken heeeerlijk! Of geurstokjes maken, ook leuk.

  • Agnes: Doe de Veggie Challenge, waarin je wordt uitgedaagd om 30 dagen lang te kiezen voor méér plantaardig. Kies jouw persoonlijke uitdaging (30 dagen minder vlees, 30 dagen vegetarisch of 30 dagen vegan).hartje_groen_met_tekst_transparant_groen2.png
bottom of page