top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 17: stoken, bijenwasdoeken en allesreiniger en risotto


Dag 111

Van het stof uit de droger (als je die nog gebruikt natuurlijk) kun je aanmaakblokjes maken. Schijnt te branden als een dolle. Handig voor in de houtkachel. (Oh nee toch niet hoor ik later van Agnes: "Stef zegt dat er ook synthetische stoffen in die stof zit dus dan verbrand je plastic. Aaaaarghh)

Die houtkachel van ons is mijn grootste struggle. Ik vind niks zo fijn als de haard aan. In de winter met elkaar om het vuur lekker kletsen, of in m'n eentje in de vlammen staren....

Onze houtopslag is vol, het gas is niet te betalen, maar hout stoken is niet heel duurzaam.

Nou hebben we wel een hele duurzame kachel, een Jotul voor de kenners. En als je de site leest krijg ik bijna het gevoel dat ik gewoon goed bezig ben.

Albert heeft me de Zwitserse methode geleerd. Je legt een (duurzaam) aanmaakblokje bovenop het hout wat je op een bepaalde manier gestapeld hebt. Betere schonere verbranding.


Dag 112

Op m'n Nederland Schoon rondje zit ik in een klein conflict met iemand die geen idee heeft dat ik een conflict met hem heb. Mijn rondje zwerfafval gaat prima alleen deze meneer gooit elke dag z'n peuken van het balkon. En die ruim ik nou altijd op. Peukenmeisjes, wat moet ik nou?Dag 113

Kijk eens! Bijenwasdoeken. Zelf gemaakt. Het is een simpel en duurzaam alternatief voor aluminiumfolie. Ik heb het recept al eens eerder gedeeld maar ben nu zelf aan de slag gegaan: een schone theedoek in vieren knippen. Mengseltje maken van bijenwas en jojoba-olie. Theedoek verwarmen in de oven, insmeren en weer even verwarmen in de oven. Klaar. Nu nog leren gebruiken. Dat vind ik moeilijker dan maken. Dom he?Dag 114

Zo langzamerhand raakt mijn schoonmaakkast wat leger. Ik wil graag uitkomen op natuurlijk schoonmaken met alleen (baking) soda, azijn, Marseille zeep met toegevoegde etherische oliën. Dit is een leuk inspirerend boek: Groene zeepjes en sopjes.

Schoondochter Mikky stuurde me deze foto's van Dille & Kamille: Vul zelf je fles met schoonmaakmiddel. Maar die prijzen! Voor 100 ml betaal je €1. Dat is 10 euro voor een literfles, EEN TIENTJE!! Voor een beetje zeep en azijn. Das wel heel veel.

Dat kan natuurlijk veel makkelijker en voordeliger zelf. Hier 2 recepten. Voor een euro klaar...Dag115

We gingen met een leuk gezelschap uit eten en Lydia vroeg me van te voren of ik vegan was. Nou ja, zei ik. Ik eet het liefste vegan maar ik vind brood en patat ook heel lekker hoor, dus hou vooral geen rekening met mij.

Nee appte Lydia even later: Ik stel de vraag verkeerd. Het zou andersom moeten zijn: wie eet er vlees?

Lief.

En het restaurant: de hele kaart stond vol vlees en vis maar ik kreeg toch iets lekkers! Een fijn paprikasoepje, een gesauteerd preitje, alle kleuren groente en een paddenstoelenrisotto. Een feest. Vegan is echt leuk! Meestentijds.

Dag 116

De winter komt eraan en die seizoenswisseling is een fijn moment voor nieuwe kleren: schoenen, een jas. Andere jaren keek ik in magazines naar mode en was ik druk in m'n hoofd met wat aan te schaffen. En nu lees ik amper magazines en ik koop niet.

En weet je wat het me oplevert? Rust en Ruimte. Ik heb steeds minder nodig en dat is een heerlijk gevoel.

Onafhankelijk.

En een bijdrage leveren, ook nog.
Duurzame tips:


Dat was m weer. Ik zeg het nog maar een keertje: I love jullie tips. Kom vooral door!hartje_groen_met_tekst_transparant_groen2.png
bottom of page