top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 16: toiletpapier, deo en groen doen

Dag 106

Ik heb onderzoek gedaan naar toiletpapier. Want wat is nou het meest duurzaam. The Good Roll wordt enorm gepromoot en de winst gaat naar het bouwen van toiletten in Afrika en toch heb ik moeite met dit merk: al die marketing en waarom moet er nou nog dat overbodige papiertje omheen? En waarom is het zo moeilijk in de winkel te krijgen? En toen las ik ook nog dit artikel. Ik ben geen topfan. Bij de Jumbo stond er tussen alle stralende witte rollen met gezellige opdrukjes en geurtjes een pak eco-toiletpapier. 100% gerecycled, wel in plastic. Nou, dat dan maar. Ik blijf zoeken. Want er zijn nog veel meer Wc-papier opties en interessante onderzoeken.

Weet je hoeveel toiletpapier wij in Nederland per huishouden dag gebruiken? 57 velletjes. Dat is veel! Stel je eens voor hoeveel toiletpapier dat is in je straat, in je stad, in je land.

Op de Facebooksite van zerowaste is een levendige discussie gaande over katoenen doekjes na het plassen en bij diehards zelfs na het poepen. Of een waterstraal: ingebouwd in het toilet of een fles water naast het toilet. Eigenlijk helemaal niet raar. We doen in Nederland zo spastisch hygiënisch over, nou eigenlijk over alles. Ik denk niet dat ik de doekjes er hier thuis doorkrijg maar misschien is het over 5 jaar heel normaal. Wie weet. Hetzelfde met papieren zakdoekjes, wat een verspilling. Allemaal weer aan de zakdoek van je opa, of zo'n mooie geborduurde.Dag 107 Ik koop geen bloemen meer. Dat is een vervuilende branche. Net als textiel. Net als... ach wat níet. Focus op de bloemen in de tuin dan maar. Ons onttegelde voortuintje groeit als kool en bij de regenpijp hebben we een wingerd geplant. Want een groene gevel isoleert in de winter en verkoelt in de zomer en onttrekt vocht uit muren, zegt Lodewijk Hiemstra in het boek Groen Geluk. Wilde wingerd, klimhortensia, Blauweregen en Clematis, ze zijn allemaal geschikt voor je gevel.


Lodewijk was vroeger van Eigen huis en Tuin maar is daar uitgestapt. Hij wilde niet meer het uithangbord van potgrond, geïmpregneerd hout en tegels zijn maar ambassadeur van het groen. In Groen Geluk promoot hij het waterelement in de tuin of balkon. Van ingegraven metselkuip tot waterschaaltje op het balkon: goed voor insecten, vogels en planten. Zo ziet onze vijver eruit. Niet ingegraven, wel een drinkbak voor vele dieren, van mussen tot de kat van de buren.Dag 108

We waren heel gezellig aan het eten met de familie, zij spaghetti bolognese, ik iets vegans. Toen we wilden afruimen had neef Bart zijn halve bord nog vol liggen met spaghetti met saus.

"Wist je dat voedselverspilling een groot probleem is? We kopen te veel, we koken teveel en gooien 40% van ons gekochte eten weg. 40%!!" doceerde ik jufferig. Uit duurzaamheid heeft Bart toen zijn hele bord leeggegeten. De schat😍


Dag 109

Ik moet iets bekennen..... in mijn webshop is de Happy Hart Deo te koop en er is een klein aantal mensen die deze deo van harte afneemt en roemt. Ikzelf echter deoode nog vrolijk met m'n Sanexstick. Bram pest me er nog steeds mee: tijdens de boekpresentatie vroeg iemand in het verkoopstandje aan mij of de Happy Hart Deo echt werkte. "Ja echt heel goed" zei ik terwijl ik ff mijn oksels met m'n Sanexdeo verfriste. Waarom die Sanex? Omdat ik ergens de overtuiging had dat zo'n professionele stick beter werkt. Enfin, de stick was op, ik mag niet kopen, ik heb nog miljoen deopotjes dus in de vakantie ben ik begonnen met alleen maar de Happy Hart Deo te smeren. En weet je? Het werkt! Het werkt echt! Beter zelfs dan Sanex. Geen zweterige stinkoksels in de middag meer. En elke dag masseer je je oksels. Dat is ook nog eens heel goed voor je lymfeklieren. Recept van de deo in het boek Happy Hart maar vooruit, ook hier:
Dag 110

Herfst, de tijd van inmaken en voorbereiden op de winter.

Martha appt me:

Wat je moet weten is dat je me reuze inspireert met je jaar duurzaam... ik doe mee, koop ook geen kleren meer, haak een boodschappennetje, en droog deze dagen veel kruiden voor de winter, potten vol bramenjam staan, mega oogsten van mijn tuin, prachtig ook. Liefs X

Met deze prachtige foto.

Mijn hart gloeit. Samen... Samen is de grootste kracht.


Dag 111

Als alle Nederlanders hun elektrische deurbel zouden vervangen door een ouderwetse trekbel kunnen we één hele kolencentrale sluiten. Dit las ik in het boek Groen doen van Marie Claire van den Berg.

Ik legde het voor aan Albert en die was kritisch. We sloegen aan het rekenen: 8 miljoen huishoudens .. daar wordt 2 x per dag aangebeld... eh toen was ik de draad al kwijt maar het schijnt dat je deurbel contant stroom verbruikt voor een paar belletjes per jaar. Wist jij dat? Weer zo'n heel klein dingetje waar je wat aan zou kunnen doen. En als we dat allemaal doen scheelt dat dus een heleboel. Laten we nooit onze eigen kracht onderschatten!


Duurzame tips:


  • Een hele leuke app is forkranger. Je volgt een parcours, geeft antwoord op duurzame quizvragen en krijgt tussendoor allerhande echt lekkere recepten. Echt leuk om ff te doen.

  • https://loveli.care. Prachtig verantwoord beautymerk

  • Mikky: Hee schoonmoe! Heb je al eens gehoord van ecofont? Is een lettertype die je kan installeren. Als je dan iets moet printen (liever niet uiteraard) gebruik je minder inkt zonder dat je het echt kan zien!

  • Lydia: Inika is geweldig! Ik had miljoen jaar Lancome Hypnose Drama. Nu Inika en doe er langer mee NB! Echt TOP!!!! ❤️ it. En net zo’n luxe en dan dus meer. Want vegan.

  • Jolanda: ik gebruik trouwens gewoon kokosolie als gezichtsreiniger. Je weet wel, die uit de supermarkt, waar je ook mee bakt. Even laten trekken en met een washandje met warm water eraf halen. En je blijft er eeuwig jong bij. Kijk maar naar mij hahahaha

  • Anna: Heb net de kalk in m'n douche verwijderd met azijn en citroen. Blonk als een malle! En voor de wc kreeg ik als tip baking soda.


Weer een beetje duurzamer. Fijn he?

En ik geniet van alle enthousiaste tips en reacties💚

Liefs!


hartje_groen_met_tekst_transparant_groen2.png
bottom of page