top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 15: koffiedik, eieren en vegan carpaccio


Dag 99

In het kader van mijn levenzonderafval project: wat kan er eigenlijk met koffiedik? Ik hoorde dat iemand daar z'n tuin mee bemest. Nog nooit van gehoord maar het schijnt hele goede fijne voeding te zijn voor je plantjes. En na wat Ecosia-gegoogle blijkt dat dat niet het enige is wat je ermee kunt doen: haar wassen, gootsteen ontstoppen, de wallen onder je ogen laten verdwijnen en nog veel meer. Lees maar. En je kunt er oesterzwammen mee kweken. En toen kon ik de koopprikkel niet weerstaan en heb een growkit gekocht. In ieder geval een duurzame bestemming voor mijn koffiedik en straks heel veel paddenstoelen, lokaal en biologisch. Maar wel gekocht dus een paar duurzaamheidskarmapunten minder. Heel veel zin in m'n eigenste paddestoelenkwekerij :-)Dag 100

Kocht ik eieren bij een groenteboer zie ik er thuis toch een 2 op staan. Stom.

Snap jij de codes die op eieren staan?

Elk ei heeft een code waarbij vooral het eerste cijfer interessant is want dat geeft aan op welke manier de kip geleefd heeft. Hoe lager het cijfer hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd.

Begincijfer 0 - biologisch ei

De kip kan naar buiten, er is minstens 4 m2 per kip vrije uitloopruimte en de kippen krijgen biologisch voer.

Begincijfer 1 - vrije-uitloopei

Buiten moet er 4 m2 vrije ruimte zijn per kip. Binnen zitten er 9 kippen op 1 m2

Begincijfer 2 - scharrelei

Een scharrelkip leeft met 8 anderen op 1 m2 en mag niet naar buiten.

Begincijfer 3 - legbatterij-ei

Deze eieren komen uit kooien. Bah.

Nou, duidelijk dus dat je voor het biologische ei moet gaan. En die is gelukkig ook te koop bij de grotere supermarkt. Als het even kan koop ik ze lekker op een adresje waar ik de kippen zie scharrelen. Met voldoende ruimte, lekker buiten en veel getok.

Dag 101

Niets kopen is de eerste maanden best makkelijk. Ik heb van alles meer dan genoeg. Maar nu beginnen mijn huidverzorgingsproducten op te raken. En mijn nieuwe aankopen wil ik vegan en groen.

Ik google op dr Hauschka. Wist je dat Jennifer Lopez de rozencrème van Dr Hauschka gebruikt en er daarom zo straaaalend uitziet? Maar als ik verder google komt dr Hauschka niet eens voor op dit lijstje. Ik denk erover om zelf aan de slag te gaan met huidverzorging. Zelfgemaakte crèmes lijken me toch het allerpuurst. Dus deze dagcrème ga ik binnenkort maken.

Paula appte me over Lush: vegan, dierproefvrij en lekker. Haar kinderen zijn dol op de badbruisballen. En Paula zelf heeft altijd deze gezichtsreiniger.

En toen werd Paula veganfanatiek en ging op zoek naar vegan makeup: dit merk bijvoorbeeld. Oeh dat vind ik ingewikkeld! Ik zit zo vast aan de make-up die ik al 100 jaar koop maar de blush-lip-eye-cream ziet er fijn uit.

Met de app Beat the micro bead kun je verzorgingsproducten scannen op micro plastics.


Dag 102

Waarom ligt overal noga in huis? vraagt Bram. Hij bedoelt de zeep die vriendin Agnes en ik weken geleden gemaakt hebben en die overal ligt te drogen. Bram vindt het sowieso wat rommelig in huis met al die potjes met kurken, doppen, blikken en die ondefinieerbare oesterzwamzakkenzak. Als ik tegen Albert zeg dat hij iets in de papierbak moet gooien en niet in de vuilniszak lacht Bram me hartelijk uit: Jij hebt echt overal zooi en dan moet Albert een papiertje opruimen?

Oh ja. Dank lieve Albert, dat je zo leuk meebeweegt met mijn duurzaamheidsproject en ondertussen onverstoorbaar je eigen ding blijft doen.

En toen gingen Bram en ik een moeder-zoonlunch doen: sandwich met avocado (niet duurzaam ik weet het), tomaat en vegakaas en groentechips. Echt ronduit heeeerlijk!

Weet je dat je bij de meeste grote supermarkten plakken vegan kaas (prima te doen), Boursin, salami en zelfs zalm en carpaccio (met goede review) hebt. (Maar waarom zou je eigenlijk producten eten die op vlees lijken. Je wilt toch geen vlees? :-))

Het is echt leuk om deze veganwereld te ontdekken. Mijn kinderen hadden de Heks'nkaas zó op. En ik heb niks gehoord over bah of goor . Hier vegan-kaas-recepten ter inspiratie.

Dag 104

Ik las in Groen Doen de volgende strofe:

Je kunt een rijdende trein niet van koers laten veranderen door de rails in één keer om te buigen. Dan ontspoort hij zeker. Maar als je de rails iedere keer een beetje verlegt kun je zijn richting wel degelijk veranderen.

En zo is het. Kleine stapjes.


Duurzame tips:

  • Podcast vol verhalen over duurzaamheid van plastic-soup- surfer Merijn Tinga.

  • Als je graag tijdschriften leest: je kunt een digitaal abonnement nemen op tijdschrift.nl Dan heb je heel veel tijdschriften op je IPad en het scheelt een hele hoop papier.

  • Nog een keertje: Bij NederlandSchoon kun je je eigen stukje wijk intekenen op de kaart van Nederland en daar zwerfvuil opruimen.

  • Als je een kind hebt dat heel veel van Lego houdt: dat kan ook tweedehands bij TheCarrotCompany

  • Te koop bij de Jumbo en Albert Heijn: wasbare groente- en fruitzakjes. Altijd meenemen, scheelt een hele hoop plastic zakjes.

  • Het wordt kouder en ook in de kamer want we doen de kachel nog niet aan. Weet je wat goed helpt? Een avondwandeling! Saaaaamen een straatje om🎵 en daarna voelt je huisje warm.

  • En nóg wat energiebesparingstips voor komende winter

  • Toogoodtogo is zo'n succes, alles is gelijk uitverkocht. Albert Heijn heeft het zelfde concept: overblijvers .


Dat was 'm weer.

Dank voor alle leuke lieve berichtjes en tips.

Samen zijn we vast al een plons op de gloeiende plaat. 💚

コメント


bottom of page