top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 14: voetafdruk, telefoon, hooimadam, receptenboek

Dag 92

De voetafdruktest gedaan van het WWF. Is echt goed om even toe doen. Wat is jouw voetafdruk?

Die van mij is 2,9🌍, kleiner dan gemiddeld (3,3🌍), alleen mijn auto en de vakantie naar Spanje verdient niet de schoonheidsprijs. Mijn zus tipte me dit leuke boek over duurzaam reizen en ik ga dit jaar oefenen met reizen met de trein. En nog duurzamer proberen te worden. En dan over een half jaar weer deze voetafdruktest doen. Goed voor de inzichtelijkheid. Echt leuke site van het WWF!

Dag 93

Die telefoon: ik mis 'm als ie in de la ligt. Zoveel lijntjes heb ik via dat ding. Wat een rare gewoonte. Maar die la werkt wel: ik merk dat ik meer gefocust in m'n hangmatje lig te lezen doordat m'n telefoon buiten bereik is. En ik doe meer in huis. Das weer leuk voor Albert.

De beste tip kreeg ik van Tanja: kijk pas op je telefoon als je een uur uit bed bent. Dat is een fijne verandering in mijn ochtendroutine. Meer aandacht voor yoga en ontbijt. Prikkelozer wakker worden.

Deze apps kunnen helpen om telefoongebruik te verminderen.

Dag 94

Ik kreeg een goede tip over een hooimadam. Weet je wat dat is? Vroeger hield men in een kist met hooi of dekens eten warm of stopte men er een pan met eten dat langzaam gegaard moest worden. Ik kook altijd zelf een hele pan mungbonen voor dahl en dat kan duurzamer. Ik deed het als volgt: De mungbonen minimaal een nacht laten weken, schoonspoelen, met water aan de kook laten komen en het schuim er af scheppen. Dan de pan in een krat zetten en in een slaapzak wikkelen. En warempel: na 4 uur was het klaar en gaar! Trots liet ik mijn gare pan aan Albert zien. "Maar we hebben toch zonnepanelen?" zei hij. Blijkt dat we onze stroom niet op krijgen of zo. Nou ja, in ieder geval voor mensen met een gasfornuis: dit werkt echt. En in de komende koude winter kun je daarna de warme slaapzak lekker om je heen wikkelen😁.

Dag 95Vriend Vincent kan zich zo lekker druk maken over dat stomme systeem waar we inzitten. Zo kocht hij van die pakjes sinaasappelsap, las de verpakking en werd vervolgens boos: op de verpakking staat van alles duurzaams: "Nu met een papieren rietje!" Maar dat rietje is vervolgens in plastic verpakt.

En dan staat er op de verpakking dat wij als consument het rietje én de verpakking gescheiden moeten inleveren.

Vincent was zo kwaad hierover dat hij het hoofdkantoor (geen respons) en daarna wel 30 filialen van Albert Hein heeft gebeld om dit aan de orde te stellen. Geen doorkomen aan. Om moedeloos van te worden. Daarom hier een podium voor Vincent. Die hier z'n eerste vegan Magnum eet en die heeel lekker vond.


Dag 98

Veel mensen die ik spreek hebben dezelfde tekst: er zijn te veel prikkels, we lopen vast, het komt niet goed. Ik merk dat ik dat soort teksten gelijk voel in mijn hart. Zwaar en drukkend. En ik moet er ook over nadenken. Is dit nou een collectief gevoel of zitten we elkaar na te praten?

Mijn yogaleraar Gurumarka vertelde altijd over de grote kracht van de mind. En ken je het boek The Secret? Dat je met je gedachten alles naar je toe kunt trekken. In vele spirituele theorieën wordt de gedachte gezien als de eerste stap van manifestatie. Dus als wij met elkaar gaan denken dat het niet goed komt dan komt het ook niet goed.

Maar als we nou allemaal stoppen met vlees en vis eten, niet meer gaan vliegen, weloverwogen duurzaam kopen, lokaal en biologisch boodschappen gaan doen en lief en gul zijn voor de mensen die het nodig hebben. En dat we dan met elkaar gaan denken dat het allemaal goed komt. Dan kan het toch best zijn dat het weer prachtig wordt?

Mijn kinderen vinden me naïef en dat zal ook best maar ik voel me wel beter bij deze hoopvolle gedachte.


Duurzame tips:


Dank voor de tips en het delen.

Duurzaam leven is supercool 😁💚ความคิดเห็น


bottom of page