top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 13: een kwart jaar op weg!

Dag 85

Ik heb inmiddels m'n eerste rondje Nederland Schoon erop zitten. Je weet wel, dat je directeur bent van een eigen stukje wijk en dat schoonhoudt. Ik ben baas van het blokje dat ik altijd loop als ik de vuilniszak wegbreng. Ik had de vuilniszak niet dicht gedaan zodat ik rotzooi daar gelijk in kon gooien. 10 minuten later vond ik mezelf terug in de bosjes van het portiekflat naast ons huis. De peukenmeisjes zouden trots op me geweest zijn want ik denk dat ik wel 300 peuken heb opgeraapt. En vieze zakdoekjes, chips zakken, redbullblikjes en wat ondefinieerbaar plastic. Ondanks dat ik het stom vind dat mensen zoveel rotzooi weggooien overheerste het goede gevoel

Dag 86


Na het succesvolle zeepexperiment ga ik zelf WC-bommen maken. Zie bijgevoegde foto voor het recept, en het eindresultaat :-). Het recept komt uit dit leuke boek: Ecologie op hoge hakken.

Albert moet altijd lachen als ik met dit soort experimenten bezig bent want hij hoort net iets te vaak: ho..... Ik moest de soda en citroenzuur bestuiven met water tot het een beetje brokkelig was en dat deed ik iets te fanatiek. Gevolg? Te veel, te snel, waardoor de baking soda begon te werken. Ik bleef die troep maar in de vormpjes drukken maar het bolde gelijk weer op. Het was een eindeloos proces waar ik volledig in vastzat. Uiteindelijk heb ik het maar gelaten en nou heb ik in plaats van WC-bommen WC-muffins maar ze werken best goed. Dat dan weer wel.


Dag 88

Anja stuurt me een fotootje van afval na een gezamenlijk lunchje: dit kan toch anders? Oh dat eeuwige plastic altijd en overal. Dat is mijn grootste struggle in mijn duurzaam-leven-project.

Wat fijn van de biologische marktkraam is dat je daar van al dat plastic af bent. Ook bij de Souk is het geen probleem als je eigen zakjes meeneemt. In de Albert Heijn let ik inmiddels ook op verpakkingen.

Ik ben aan het turven hoe vaak ik een vuilniszak naar de container breng. Best vaak. Dat doppen sparen gaat vast helpen voor een ietsiepietsie minder afval maar kan ik nog meer doen?

Als er dan toch al wat potten met doppen op het aanrecht staan kan kan er misschien nog wel wat bij: kurken sparen voor het goede doel. Prima!

Ik vind het recycle-gevoel enorm prettig. En onderzoek van alles. Zo stuitte ik op de Facebookpagina: breng je blikjes naar de ijzerboer. Ach ja natuurlijk! Blikjes sparen!

Ik heb gebeld met een ijzerhandel in Peize en vertelde dat ik blikjes wilde sparen. Of ik die mocht komen brengen. Nou meestal ging het om groottes van 300 a 400 kilo maar ik was van harte welkom met mijn vuilniszak want alle kleine beetjes helpen. Nou dat is toch fijn! Vanaf volgend jaar komt er statiegeld op blikjes. Dat scheelt vast heel veel zwerfafval. Maar tot die tijd ga ik dan maar blikjes sparen. Dat wordt wel 300 kilo in december 😁


Dag 90

Thee. Denk je dat je gezonde thee aan het drinken bent is zo'n theezakje helemaal niet duurzaam: iets met een nietje, piramidezakje vol microplastics en inferieure thee,

Ik heb katoenen theezakjes gekocht en dat bevalt prima.

En zelf thee maken kunnen we allemaal. Hier zijn allemaal theerecepten en in het boek Happy Hart 💚 natuurlijk ook op blz. 72. Maar een lekkere mooie kant en klare thee kopen kan natuurlijk ook.Dag 91

En inmiddels ben ik een kwart jaar duurzaam. De tijd vliegt. 3 maanden waarin in mijn leven veel gebeurd is qua duurzaam. Ik ben een hele vegetariër en een halve veganist geworden, ik koop niks, breng veel minder afval weg en ben tegelijk aan het minimaliseren qua spullen in en om het huis. Ik probeer puur natuur te leven en het belangrijkste: ik voel een diepe drive. Omdat ik geraakt ben door die enge dreigende klimaatverandering en dat enorme dierenleed. Het voelt alsof ik een bijdrage lever en dat voelt goed. Het kost me geen moeite, wel veel tijd.

En ook leuk: veel gesprekken die ik met mensen voer gaan over duurzaamheid. Ieder heeft zijn eigen kijk, eigen ideeën. Dat vind ik leuk en het inspireert me. Er wordt ook op me gelet: "Dat mag jij zeker niet", hoor ik vaak als het gaat over eten, reizen of wat dan ook. Nou, ik mag gelukkig alles van mezelf, maar ik wíl minder. Ja een bijdrage leveren qua duurzaamheid, dat wil ik heel graag. Mensen inspireren om een ietsiepietsie duurzamer te leven. En gezien de vele reacties die ik krijg lukt dat best een beetje! Dat maakt mijn hart happy!


Duurzame tips:

  • Van het WNF (leuke site trouwens): plasticvrije tips.

  • Ook geïnspireerd om minder plastic in je leven te willen: Dit boek Minder plastic kan wellicht helpen.

  • Als je van lezen houdt is een abonnement op de bibliotheek een goed idee. Het online gedeelte is echt goed. Alle duurzame boeken leen ik hier.

  • En dit leuke filmpje als je een beetje kleinschalig wilt moestuinieren.

  • En hoe langer ik onderzoek doe naar duurzaamheid hoe meer ik mij een peuter voel in duurzaamheidsland. Het zerowasteproject.nl bijvoorbeeld van Nicky en Jessie. Zij zijn al vanaf 2014 bezig en hun site is heerlijk om je op een saaie zondagochtend in te verdiepen.


Dat was 'm weer, al een kwart jaar aan het bloggen. Hoe staat het met jullie duurzaamheidsgevoel?

Liefs!
Commentaires


bottom of page