top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 12: Weg ermee, waterkefir, wakker en weer naar school


Lege la

Dag 78

Het boek Weg ermee van Dennis Storm inspireert me. Dennis is van het ontspullen. Ik heb al eerder een boek gelezen van Jelle Derxks die ook aan het ontspullen is geslagen en met slechts100 spullen leeft nu. Das mij te minimaal. Ik vind m'n flutjes en prutjes ook gezellig maar Dennis inspireert wel: waarom een la vol pennen als je ook met 1 pen toe kan. Hoe zou het zijn om maar 1 pen in die la te hebben? En vooral: een vaste plek voor die pen, en ook voor die schaar en die kurkentrekker. Oh alleen het idee al geeft me rust.

Dus zo langzamerhand ontspul ik in kleine stapjes: ik heb een best leeg laatje, ruim de kelder op, heb de ongebruikte broodbakmachine weggegeven aan iemand die er heel blij mee was en heb alleen nog maar jurkjes in de kast hangen die ik echt aanheb.

Ruimte. Rust.


Dag 79

Oké, dit lijkt ingewikkeld maar is supersimpel: een nieuwe zoekmachine op je telefoon: Ecosia.

Ecosia gebruikt de winst van je zoekopdrachten om bomen te planten. Je ziet de bomen groeien en daar hoef je niets voor te doen, alleen voortaan te googelen via Ecosia. En geloof mij, dat geeft een enorm goed gevoel. Dus ik hoop dat jullie allemaal de Ecosia app downloaden zodat we binnenkort met elkaar 300.000.000 bomen geplant hebben.


Dag 80

Ik heb warme herinneringen aan de Burger King: we waren er eens met de kinderen in Londen en Pim kreeg voor het eerst van zijn leven een Whopper. Hij at zó vol aandacht en helemaal in zichzelf gekeerd, een genot om naar te kijken. En na een hele tijd verzuchtte hij stralend: dit was de allerlekkerste burger ooit. Ach, de schat😍.

In Frankrijk at ik afgelopen zomer een vegetarische Whopper. Die was echt helemaal prima. Burger King doet z'n best qua vegan. In een Burger King-filiaal in Wenen is vegetarisch zelfs de nieuwe norm. Kijk maar dit filmpje. Geweldig toch?Dag 81

Bij WakkerDier kun je meedoen met de liegebeestverkiezing. Best interessant om me hier in te verdiepen.

Ik vond WakkerDier nooit zo prettig, te radicaal en agressief of zo maar met terugwerkende kracht kan ik eigenlijk wel zeggen dat het gewoon niet zo in míjn straatje paste. Ik surf op de site en besluit sowieso mee te doen met eet-geen-dierendag op 4 oktober. Dat is voor mij niet zo moeilijk maar er worden per dag nog steeds 600.000 dieren opgegeten. Volgens de Correspondent zelfs een miljoen (lees vooral dit artikel). Net zulke lieve dieren als onze wijlen Twinky. Dus als je vlees eet is 4 oktober een fijn experiment voor een vleesloos dagje.

En je kunt hittestrijder worden. Je wilt niet weten hoe zwaar dieren het hebben op warme dagen: opgesloten in een wei zonder schaduw, in een dichte schuur of een bloedhete vrachtwagen. WakkerDier wil dat de overheid ingrijpt met een hitteplan voor dieren. Eigenlijk heel erg dat dat niet gewoon de norm is. Om hittestrijder te worden hoef je niets anders te doen dan een petitie te tekenen. Heb je tenminste iets gedaan als zo'n vrachtwagen volgepropt met dieren langsrijdt.


Dag 82

Het is vakantie geweest, vegan eten is lastig in het buitenland. Ik at veel meer brood en patat omdat er in restaurants niet echt iets anders was, dat voelt minder lekker in het lijf dus ik heb weer zin in groen. Een paar weken heel veel groente en fruit en ik voel me weer een stuk energieker. Daarom hier wat groene recepten voor medegroeners:

Ik ontbijt met een groene smoothie, lunch met groen platbrood met smeersels en s avonds mijn geliefde mungbonendahl. En dat recept vind je in het boek Happy Hart💚.

En elke dag 2 glazen waterkefir voor de goede darmbacteriën. (op deze Facebookpagina kun je korrels vragen mocht je ook aan de kefir willen) Die darmen van ons zijn zo belangrijk. Na een zomervakantie vol stokbrood en wijn voel ik het in mijn buik. Groen eten en drinken maakt me letterlijk lichter. Fijne start van het nieuwe schooljaar!Dag 84

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Wat we als goede duurzame actie hebben gedaan is de studenten een Correctbook laten aanschaffen. Zo'n schrift met plastic slides waarop je steeds opnieuw kunt schrijven en makkelijk kunt in scannen met een speciale app. Al vanaf €8,95 te koop.

Onze studenten gebruiken bij onze designopleiding zoveel papier met schetsen, ontwerpen en aantekenen. Dat gebeurt nu allemaal in het Correctbook. De eerste duurzame stap in onze opleiding.

Analfabetisme uitbannen. Wereldwijd. Da’s onze missie. En dat kunnen we als Correctbook niet alleen. Goed doel steunen? Met de aankoop van elk Correctbook voorzien wij kinderen in ontwikkelingsgebieden van ditzelfde uitwisbare schrijfmateriaal.

Het gebruik van een Correctbook t.o.v. een papieren notitieboek heeft een positieve impact op het milieu. Met een uitwisbaar notitieboek bespaar je namelijk enorm veel papier. Voor de productie van onze boeken wordt papier uit FSC gecertificeerde bossen gebruikt.


Dag 85

Door al die duurzame acties is mijn leven soberder geworden. Het is een ander gevoel dan een aantal jaren geleden toen ik sober moest leven omdat we in een te duur huis woonden met onverwacht weinig inkomsten. Toen móest het en kon ik gemis ervaren. Nu wíl ik en ervaar ik overvloed. Ik geniet van wat ik heb en ervaar overzicht, ruimte en vrijheid. Grappig he? Zelfde situatie, andere bril op.Duurzame tips van de week:


  • Bij de Zeeman koop je voor €1 een tasje van gerycled materiaal en daar kun je de rest van je leven mee doen. Want: als ie kapot is lever je m in en krijg je een nieuwe. Goed bezig die Zeeman. En kijk Etiene es met haar tas shinen :-)

  • De app MLPF (my little plastic footprint) maakt je bewust van je plasticgebruik in je leven. Deze app is echt te gek. Maakt me op een prettige manier heel bewust van wat er allemaal nog valt te ontplasticen.

  • Plasticvrije kauwgom: oh my gum en BenBits

  • Oh en als je een ijsje eet: een hoorntje is duurzamer dan een bakje met een lepeltje. Fijn he?


Dit was 'm weer! Jullie tips en ervaringen zijn meer dan welkom! 💚😍


Comments


bottom of page