top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 11: doppen sparen, directeur worden en zeep maken

Dag 71

In het kader van minder afval produceren: doe je mee met doppen sparen? Goed voor het milieu en voor het goede doel. Van die metalen kroondoppen voor het Diabetesfonds en plastic doppen van je frisdrankpak en melkpak voor het KNGF Geleidehonden. Dus allemaal 2 potten op het aanrecht of zakken aan je theedoekrek en doppen verzamelen maar.

Qua plastic doppen kun je onderstaande allemaal verzamelen:

LET OP de goudkleurige deksels van oploskoffie mogen niet!

Op beide websites staat meer informatie. Je kunt de plastic doppen wegbrengen ergens in Donderen maar bij 10 vuilniszakken komen ze ze ophalen. Makkie toch? En de kroonkurken kun je ook naar allerhande inleverpunten brengen. Misschien kun je dat samen met je vrienden of buren doen. Samen in beweging. Hartstikke fijn.

Dag 73

Paula appt me over Nederland Schoon. Een organisatie die zich inzet voor een schoon Nederland zonder zwerfafval. Ik ben voor. Ik kan me mateloos storen aan al die rommel in de natuur. Je kunt een gebied adopteren en ervoor zorgen dat dat schoon blijft. Ik ben vanaf nu directeur blokje Van Ketwich Verschuurlaan. Kleine moeite, ik loop er toch dagelijks. Wil jij eindelijk ook wel eens directeur ergens van worden? Wordt directeur zwerfvuil in je eigenste wijk! Dat kan hier.

Dag 74

Oké, durf te vragen:

Ik heb enorme zin in breien. Deze stola. Want het gaat een koude winter worden dus ik heb zin in een lekkere warme dikke sjaal breien. Maar ik mag dus niet kopen.

Heeft iemand toevallig een paar bollen breiwol liggen? Zwart of donkerblauw of -grijs -groen of -paars pen 5 of 6 of 7of 8?

Dan heb ik voor jou een tongschraper en/of Happy Hart Deo of Happy Hart kaarten of of of.... nou ja, kijk maar in m'n webshop of misschien heb je zelf een ander idee, daar komen we vast wel uit.


Dag 75

Ik ben blij met de Zerowaste-Facebookgroep. Dat inspireert mij. Het gaat over van alles en nog wat en ook over geen eten weggooien. Voldoende bakjes en doosjes en een goede vriezer, das de truc. Ik rasp oude kaas, van oud brood maak ik paneermeel en bruschetta en ik maak tortilla van alles wat over is. En soep, daar kun je echt álles in kwijt. En soep is heel gezellig.


Dag 76

Vriendin Agnes komt langs. We volgen samen die natuurcursus en gaan zeep maken volgens de koude methode met oliën en natriumhydroxide. Natriumhydroxide is gootsteenontstopper. Huh?? zegt Agnes, dat heb ik al jaren niet meer in huis, ik heb iets heel verantwoords groens... Nou ja, deze gootsteenontstopper heeft nut want we gaan fijne natuurlijke zeep maken.

Je moet beginnen met die gootsteenontstopper op te lossen in water. In een glazen schaal. Buiten. Ik heb geen glazen schaal maar wel een bloemenvaas-accubak, dat kan natuurlijk ook! We zetten de accubak op de tuintafel en beginnen te mengen. KNAPBOEM. Daar knapt de accubak. En oeps... de tuintafel ziet er ook wat gehavend uit.

We gaan dapper door en starten opnieuw met een glazen ovenschaal. En nu gaat het goed. We hebben niet genoeg kokosolie en vullen aan met sheabutter (kan wel 😊). We rekenen ons suf met de digitale weegschaal want we snappen de tareknop niet. Maar uiteindelijk hebben we zeep. Denken we. Het is een soort vla. "Als het niet uithardt is het gewoon huidvla, Happy-Hart-Huidvla" zegt Agnes.

We overzien de zooi (kapotte accubak, verbrande tuintafel en alles, echt alles is vet) en zijn desondanks best tevreden want we hebben eindelijk zelf zeep gemaakt.

Agnes komt de volgende dag nog even checken hoe het er voorstaat met de vla. De vla is zeep geworden! Echte heuse zeep! We verzinnen gelijk een bedrijfsnaam en willen iedereen op verjaardag eigengemaakte zeep geven! Duurzaam ingepakt met een strikje van stro.

"Wat is hier nou duurzaam aan?" Vraagt Albert als hij de chaos overziet. Eh... nou. Pure zeep zonder plastic. En een hoop lol. Das ook belangrijk.

Hier het zeeprecept.


Dag 77

Ik lees een stuk in het Dagblad van het Noorden over een expeditie naar Spitsbergen. Wat indruk maakt is een wetenschapper die bijna wanhopig zegt: We Moeten Veranderen.

Ik verdiep me in het dierenleed en de ongelooflijke aantallen dieren die we doden voor menselijke consumptie. In Frankrijk zijn bosbranden en de Middellandse Zee is bijna 30 graden, koraal verdwijnt en overal is plastic. Wat zullen de gevolgen zijn? We Moeten Veranderen!

Ik stap redelijk lichtvoetig door het leven maar de laatste tijd overvalt mij af en toe een enorme somberheid hierover. De aarde piept en kraakt en schreeuwt en we gaan maar door met vervuilen. "Het draait allemaal om politiek, geld en macht" zegt Albert als ik mijn zorgen met hem deel. En hoe meer ik me in die duurzaamheid verdiep hoe meer ik dat besef.

Maar ik weiger uit onmacht kwaad te worden. Daar kom ik niet verder mee. Uiteindelijk blijft liefde de grootste kracht en ga ik blijmoedig door met kleine duurzame stapjes.

Fijn als je mee stapt💚


Duurzame tips van de week:


  • Boeken kaften kan met van alles. Bovenstaande werd gespot op Instagram. Ook leuk om papier en dit soort tasjes te sparen voor cadeaupapier enz.

  • Wasnoten, daar kun je ook mee wassen en afwassen, en schoonmaken, en je huid peelen. Ze gaan 4 a 5 wasbeurten mee en daarna gooi je ze op de composthoop. Das helemaal zerowaste

  • Inspiratie voor vegan eten? Deze Facebookpagina is een lust voor het oog

  • Wist je dat er overal in Nederland watertappunten zijn voor je duurzame flesje? Deze app is handig.

  • Een supergoede app is Questionmark. Daarmee kun je al je boodschappen scannen en dan vertelt de app hoe duurzaam (op het gebied van milieuvriendelijkheid, gezondheid en dierenwelzijn) het product is en of het past in een gezond voedingspatroon. Interessant hoor. Je moet dan wel een tijdje uittrekken voor boodschappen doen😁


Dat was 'm weer. Dank voor al jullie tips, dat is superfijn en inspirerend. Delen is lief💚

hartje_groen_met_tekst_transparant_groen2.png
bottom of page