top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart week 10: Spanje

Dag 64

Ik ga op vakantie naar Spanje. Niet met het vliegtuig maar met de auto en dat is natuurlijk ook helemaal niet duurzaam. Ik merk dat ik me schuldig voel en word ook van diverse kanten aangesproken. Terecht, met m’n duurzame praatjes.

Maar ik compenseer ook hoor! Daar in Spanje leven we off-grid in een yurt en onderweg scoor ik duurzaamheidspunten met m’n cupigo. We hebben alleen maar uit deze beker gedronken en zo heel wat wegwerpbekers bespaard. Af en toe had het niet zoveel zin: dan werd alsnog een wegwerpbeker gebruikt waar de koffie inging en die werd overgegoten in onze bekers maar soms ging het goed en kregen we zelfs een compliment. Stonden we ff heel cool met die beker te shinen. Oh wat zijn we duurzaam :-)

Dag 65

We slapen en ontbijten onderweg in een lief hotelletje gerund door bevlogen ondernemende mensen. Het ontbijt is lekker en precies op maat: yoghurtje, paar plakjes kaas, jam, paar broodjes. Ik kijk er met zerowaste-ogen naar en zie -ondanks al die liefde- ook heel veel afval van één simpel ontbijtje: jam- en botercupjes, placemats, servetten, zo’n kanten papiertje in het broodmandje, tafelkleed. Das een halve boodschappentas vol. En dat afval produceren we constant, over de hele wereld… je kunt het je niet voorstellen!

De ouderwetse botervloot, potjes jam en honing met lepeltjes is zo gek nog niet. En linnen servetten en tafelkleed. Maar dan zit je weer met het wassen van al dat linnen. Das ook niet duurzaam. Het meest duurzame is je gasten opdragen netjes te eten en je tafelkleed heeel vaak gebruiken zonder te wassen.

Dag 66

Vakantie. In een yurt. Boven op een berg. All alone. Ruimte, stilte, hangmat, zon, wind, natuur. We doen yoga, mediteren, ik lees, schrijf en mijmer.

Ik zou altijd wel zo dicht bij de natuur willen leven, met lekker veel stilte en ruimte. Het kan me beklemmen om straks weer in die hectische werksfeer te zitten.

Ik kom er na zo'n 10 weken duurzaam-leren-leven achter dat duurzaam leven tijd en ruimte kost maar ook goedkoper is.

En dat ik tot nu toe met mijn verdiende geld tijd en ruimte koop in bijvoorbeeld makkelijke maaltijden, de auto, uit eten, film, het huishouden dat voor me gedaan wordt.

Ik mijmer over minder werken zodat ik meer tijd en ruimte heb om duurzaam, maar dus ook soberder door het leven te gaan. En meer tijd aan yoga enz. kan gaan besteden.

Eerst straks maar eens gewoon weer lekker aan de slag, misschien denk ik er volgende maand heel anders over!

En ik heb weer lekker veel gelezen.

Dit zijn mijn boekentips van deze zomer:

Naast leuke leesboeken:

Schitterende kleine dingen – Cheryl Strayed

Minder moeten meer flow - Jan Bommerez

Papieren Paradijs - Marlies Medema

Soms sneeuwt het in april - Janneke Siebelink


las ik superinteressante duurzame boeken:

Hoe gaan we dit uitleggen - Jelmer Mommers. Over de klimaatverandering en waarom onze bijdrage van belang is. Ik vond het shocking en tegelijk hoopgevend. Echt goed om te lezen!

Ooit aten we dieren - Roanne van Voorst. Als je nog geen veganist was word je het wel als je dit boek leest (er worden per dag 150 miljoen dieren gedood. 150 miljoen. Ik kan het bijna niet lezen, zo erg).


Deze boeken heb ik geleend van vrienden of via de good old bibliotheek.

Het niet-kopen is ook in Spanje geen probleem. Ik verbaas me er eigenlijk alleen maar over hoe ontzettend veel ik heb.


Linda Rood stuurde me een paar treffende zinnen:

Zo!

Dag 69

Als ik in Spanje de zee in duik verbaas ik me over de viezigheid. Getsie. Plastic en andere vage troep, ik moet me door van alles heen worstelen. Ik verdiep me in die plastic soep (Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen😟) Ken je de documentaire Seaspiracy? En deze column waarin de film My Octopus Teacher genoemd wordt. Column even lezen, film op een regenachtige nazomeravond zien. Dan gooi je nooit meer plastic weg.


Dag 70

Wat me op het strand in Spanje opvalt: iedereen heeft tattoos, ik raak niet uitgekeken op al die plaatjes maar nog fijner: heel veel vrouwen zonnen topless. Hoera!

Ik ben altijd topless blijven zonnen maar heb me daar de laatste jaren best ongemakkelijk bij gevoeld. Ik was vorig jaar in m'n eentje bij het Paterswoldsemeer om even een rondje te zwemmen toen ik een klein jongetje tegen z'n moeder hoorde zeggen: mama, die oude mevrouw daar heeft een naakt bovenlichaam!!! Dat was ik😅 . Maar gelukkig: op het strand van Spanje was ik dit jaar met velen. Lees onderstaand artikel en maak van je bikinibovenstukje een leuk tasje of zoiets. Ben je ook nog duurzaam bezig .


Duurzame tips van de week:

  • Er is Hoogkerks bier ontdekt! Bietenbier, klapsjeiker en de ipah.

  • En Hollands Hoop bier, wie wil dat nu niet 😍

  • Bij de Facebookgroep; "52 weken duurzaam" kun je je aanmelden voor een wekelijkse mail met een "opdracht".

  • Ken je de app Litterati al? Je maakt een foto van het afval en deelt de locatie en zo registreer je het zwerfafval.

  • Er bestaat groentekroepoek als je toch graag kroepoek wil! Zowel van het jumbo huismerk als van Conimex die onweerstaanbaar schijnt te zijn.

  • Niet alleen in Amsterdam kun je een afvalgrijper via de gemeente krijgen. Het verschilt per gemeente, maar het kan bij een heleboel!

  • Volg je Zero Waste Nederland al? Of ben je al lid van de groep Zero/Less waste Nederland? Hier kun je heel veel goeie tips vinden.


Dat was het weer! Dank voor alle tips. Delen is lief 💚

Fijn al die betrokkenheid en bevlogenheid. Samen zo met elkaar zijn we enorm duurzaam bezig!Comments


bottom of page