top of page
  • Foto van schrijverAgnes

Een groen hart!

Het gevoel alsof we vastlopen met elkaar, geen materiaal en personeel meer te krijgen, olieprijzen rijzen de pan uit, plasticsoep, het klimaat dat verandert… moeder Aarde geeft allemaal signalen en ik leef gezellig door in mijn fijne bubbel. Ondertussen is er steeds vaker dat vervelende onderbuikgevoel: ik doe veel te weinig voor onze planeet en voor ons allemaal qua duurzaamheid.

“De beste manier om bij te dragen aan duurzaamheid is om niks te kopen” zei mijn zoon een tijdje geleden. Het triggerde mij. Want oh wat hou ik van af en toe iets kopen: vooral leuke kleren, maar ook boeken, tijdschriften, een parfummetje, iets voor een nieuwe hobby. Maar wat als ik nou een jaar niets koop. Gewoon niks. Het doen met wat je hebt. Hoe zou dat zijn? Wat zou het met me doen? Wat mag dan wel en wat niet? Ik kwam hier op uit: • Geen kleren en schoenen • Geen parfum • Geen boeken en tijdschriften • Geen electronica en leuke gadgets • Geen nieuwe dingen voor het interieur en al mijn hobby’s

Wel: abonnement op de bieb, duurzame lichaamsverzorging, leren om duurzaam te eten met zo weinig mogelijk afval en goed doordachte aanschaffen die uiteindelijk zorgen voor meer duurzaamheid.


En nu, bijna 3 weken verder, (nog zwaar aan het begin dus), ben ik blij. Ik heb het gevoel dat ik constructief bijdraag. Lees over duurzaamheid, ontspullen, leven zonder afval en merk dat ik in een inspirerend soort bewustwordingsproces zit. Een beetje laat misschien maar hee! Ik zit er tenminste in . En ik ervaar een gevoel van kalmte: ik hoef niks maar ga het doen met wat er is en dat geeft een weldadige rust. Een jaar niet kopen, wat zal het me brengen? Een jaar niet kopen, doe je mee?

Comments


bottom of page